4 steg som hjälper dig att bli godkänd för ett småföretagarlån

  • Inläggsförfattare:
Vi hjälper dig med att få din låneansökan godkänd.

Oavsett om du är en nyföretagare eller en mer etablerad företagare kan det under vissa perioder vara svårt att få tillgång till nödvändigt kapital. Under prövande tider, så som under pågående Covid-19-pandemi, är det extra viktigt att ha tillgång till ytterligare finansiering. De allra flesta branscherna har blivit drabbade i någon utsträckning, många företagare är därför i större behov av kapital än någonsin.

Ämnen som vi tar upp i denna artikel:
Vad ska du göra om din ansökan om företagslån avslås?
1. Ta reda på varför din ansökan inte blev godkänd
2. Förbättra din ansökan om småföretagarlån och ansök igen
3. Förstå din och ditt företags kreditvärdighet
4. Se över alternativa sätt till finansiering av ditt företag
Slutsats

Ett av de vanligaste sätten som ett företag finansierar sina satsningar på är genom att ansöka om företagslån. Genom rätt långivare kan man få tillgång till ett lån med relativt låga räntor och flexibla återbetalningsvillkor.

För företagare med kort företagshistorik och lägre kreditvärdighet är det dock inte alltid så enkelt att ta ett företagslån. Lyckligtvis finns det sätt att förbättra chanserna till ett lån nästkommande gång eller säkra kapital någon annanstans genom att följa några enkla steg.

Vad ska du göra om din ansökan om företagslån avslås?

1. Ta reda på varför din ansökan inte blev godkänd

Det finns många anledningar till att din ansökan om företagslån avslås. Exempelvis finns det långivare som inte lånar ut till specifika branscher eller så kan din kreditvärdighet vara för låg.

Oavsett om du planerar att genomföra en ny ansökan eller letar efter alternativa sätt att finansiera ditt företag kommer du ha bättre chanser att lyckas om du tar reda på varför din ansökan blev nekad.

Som tur är har du lagligt rätt att få reda på varför din låneansökan nekades. När du tar kontakt med långivaren ska du därför be att få detaljerad, skriftlig information om varför du nekades finansiering och vad du behöver göra för att bli godkänd nästa gång du ansöker. Om du får möjlighet att förstå varför du inte blev beviljad företagslån får du också lättare att förstå vilka vägar du ska välja framöver.

2. Förbättra din ansökan om småföretagarlån och ansök igen

Det finns vissa saker som du inte kan kontrollera, exempelvis hur länge ditt företag har existerat. Det finns dock andra saker som du kan förbättra så att du ansökan blir godkänd nästa gång.

För att göra dina chanser till ett företagslån så bra som möjligt är det viktigt att du fyller i och bifogar så många och specifika dokument som möjligt. Bland dessa dokument ingår bland annat en affärsplan där det framgår hur du ska använda eventuellt lån.

Om några dokument saknades eller var felaktigt ifyllda i din ursprungliga ansökan är det viktigt att du korrigerar detta, i lugn och ro, inför en ny ansökan. Långivaren kommer troligtvis att kontrollera dessa punkter extra noggrant vilket kan vara avgörande för om du blir godkänd för finansiering.

3. Förstå din och ditt företags kreditvärdighet

Många småföretagares låneansökningar blir nekade på grund av låg kreditvärdighet. De flesta långivarna kontrollerar både din privata men också företagets kreditvärdighet när de överväger att låna ut till dig.

Din och ditt företags kreditvärdighet blir påverkat av många faktorer. Där bland annat betalningshistoriken, hur länge företaget har funnits, utestående skuld, storleken på företaget och branschrisken ingår. För att förbättra din kreditvärdighet kan du exempelvis se till att alltid betala dina utestående fakturor i tid, öppna kreditkonton och betala utestående skuld till kontot i tid och även hålla dina skulder till ett minimum.

Hör av dig till kreditupplysningsföretaget för att ta reda på mer specifikt vad du kan göra för att förbättra just din kreditvärdighet. Alla företags ekonomiska situation är unik.

4. Se över alternativa sätt till finansiering av ditt företag

Den goda nyheten är att ett småföretagarlån inte är det enda alternativet till finansiering av ditt företag. Om långivaren anser att ditt företag inte har existerat tillräckligt länge på marknaden eller om din kreditvärdighet är för låg bör du undersöka alternativen. Alternativ kan exempelvis vara att ansöka om lån från långivare som specifikt anger att de lånar ut till nya företag, företagskredit eller P2P-långivare. Eller varför inte testa så kallad crowdfunding? Alternativen är många.

Slutsats

Även om det är ett lockande alternativ för många småföretagare, kan ett småföretagarlån vara svårt att få godkänt, och det är inte säkert att du kvalificerar dig om ditt företag är nystartat. Med rätt åtgärder kan du få tillgång till ett alternativt finansieringssätt som passar ditt företag bättre.