Lån att undvika

Blancolån - Lån utan säkerhet till privatpersoner

Blancolån är ett ord för ett lån som riktar sig till privatpersoner där det inte finns något krav på någon form av säkerhet eller personlig borgen. Ett blancolån innebär alltså att du kan låna till vad du vill utan att långivaren ställer några frågor. Man kanske vill bygga en altan eller renovera badrummet? Det är ett smidigt sätt att få snabb finansiering. Man kan likställa det med lån utan säkerhet till ett företag.

Långivaren eller banken gör en bedömning av dig som begär lånet för att därefter försöka säkerställa din betalningsförmåga. De är dock väldigt villiga att låna ut pengar då villkoren oftast är horribla. Vilket är anledningen till att vi absolut inte kan rekommendera någon att ta ett blancolån.

Om du ändå går i tankarna att ta ett blancolån så är detta det som en långivare kan undersöka inför ett blancolån:

  • Dina fasta inkomster
  • Dina nuvarande kredit
  • Din historik inom krediter
  • Dina fasta utgifter
  • Din livssituation överlag

Saker de överlägger gällande din livssituation kan exempelvis vara: Om du har bott på samma ställe en längre period. Hur länge du har varit yrkesverksam. Hur länge du har varit på din nuvarande arbetsplats och om du har några barn och partner.

Du kommer ses som en stor risk om du har flera barn, är nyseparerad och står med ett nytt hus med höga lån. Om läget är det omvända så ses du som en låg risk och har då bättre möjlighet att ta ett blancolån.

Blancolån

Första anledningen till att undvika blancolån – Höga räntor

De flesta som ansöker om ett blancolån i Sverige ansöker om en summa på mellan 5 000:- till 500 000:-. Räntan varierar mellan 3 – 25% men många lån ligger även över den procentsatsen. Det finns räntor som har legat på över 350% vilket kan resultera i katastrofala summor i slutändan.

Vad ställer långivaren för krav på dig som låntagare?

Villkor som banken vanligtvis vill att man uppfyller är:

  • Att man är över 23 år gammal.
  • Inte har några skulder hos Kronofogden.
  • En inkomst på ca. 150 000:- per år.
  • Att man har varit folkbokförd i Sverige i minst 2-3 år.
  • Inte har haft några betalningsanmärkningar det senaste året.

Olika långivare har olika krav men dessa är de vanligaste kraven man kan förvänta sig att en långivare ställer.

Ny lag för blancolån

Från och med den 1 september 2018 får ett blancolån inte ha en högre ränta än nuvarande referensränta, med ett tillägg på 40%. Man har med andra ord infört ett räntetak för blancolån. Man försöker alltså förhindra att människor hamnar i allt för svåra ekonomiska situationer. Lånet får heller inte överstiga det belopp som man har lånat. Om du till exempel lånar 5 000:- kan din totala skuld inte bli mer än 10 000:-. En slutlig potentiell skuld på dubbla lånebeloppet är, enligt oss, helt galet.

Vi på Företagslånet.nu kan absolut inte rekommendera någon att i något läge ta ett blancolån. Främst på grund av höga räntor och höga avgifter. Ta kontakt med budget- och skuldrådgivare i din kommun för att få hjälp med att se över din finansiella situation.

Mer om finansiell rådgivning från kommun: https://www.konsumentverket.se/om-konsumentverket/vart-arbete/stod-till-kommuner/budget-och-skuldradgivning/