För- och nackdelar med företagslån med kort avbetalningstid

  • Inläggsförfattare:
Kvinna och man ansöker om företagslån på internet

En av de viktigaste sakerna med ett driva ett företag är att kunna fördela företagets kapital på ett korrekt sätt. Med en bra budgetering kan ditt företag minimera driftskostnaderna och samtidigt maximera potentiell tillväxt.

Vi tar upp följande i den här artikeln:

Om ditt företag inte godkänns för ytterligare finansiering genom en traditionell bank kan du överväga att ansöka om företagslån med kort avbetalningstid. Det finns många långivare på nätet som erbjuder sådana lån.

Varje småföretagare har olika förutsättningar och situationer som de befinner sig i, rent affärsmässigt. Därför kommer ett företagslån inte passa för alla företag. Ett finansieringsalternativ som passar det ena företaget kan vara helt fel för det andra. På grund av det kommer vi här gå igenom för- och nackdelarna med att ansöka om ett lån med kort löptid, så att du kan avgöra om ett sådant lånealternativ är rätt för ditt företag.

Vilka är för- och nackdelarna med företagslån med kort avbetalningstid?

Fördel – Du får tillgång till lånet snabbt

Den mest uppenbara och även använda anledningen att ta ett företagslån med kort avbetalningstid är att du får tillgång till kapital snabbt. Dessutom brukar långivaren kräva mindre information av dig vid ansökan i jämförelse med en traditionell bank. Ett sådant ansökningsförfarande kan kännas nödvändigt om du har räkningar som måste betalas inom kort och därför inte har tid att vänta på en lång godkännandeprocess.

Nackdel – Dessa typer av lån har höga räntor

Eftersom ansökningsprocessen är enklare och snabbare anser de flesta digitala långivare att de tar en hög risk och begär därför en relativt hög ränta. I jämförelse med lån genom en traditionell bank eller lån med längre avbetalningstid kommer du därför behöva betala mer för samma lånebelopp. Det bästa sättet att hålla nere kostnaden för lånet så mycket som möjligt är att betala av lånet så snabbt som möjligt. Det finns till och med långivare som ger rabatt vid tidig återbetalning.

Fördel – Låneansökan är enkel

Som vi nämnde tidigare går det snabbt att få tillgång till ett digitalt företagslån. Dessutom är det vanligtvis enkelt att slutföra. Pappersarbetet du behöver göra är minimalt och kan oftast slutföras online. Om du stöter på några frågor under ansökningsprocessen gör du bäst i att ta kontakt med långivaren innan du slutför ansökan så att inget blir fel.

Nackdel – Frekventa avbetalningar är ett måste

En uppenbar nackdel med ett lån av detta slag är att många långivare kräver att man betalar av för lånet veckovis, eller till och med på daglig basis. Om ditt företag inte har en konsekvent inkomstkälla, där du får inkomster varje dag, bör du kanske överväga något annat finansieringsalternativ. Där du kan bli erbjuden andra, mer flexibla, återbetalningsalternativ.

Fördel – Lätt att få godkänt

I jämförelse med företagslån hos en traditionell långivare är det mycket lättare att få ansökan godkänd hos en långivare på nätet. Även om ditt företag, eller du personligen, har sämre kreditvärdighet behöver inte det betyda att du inte blir godkänd för ett lån. Långivarna kontrollerar alltid din kreditvärdighet men är vanligtvis inte lika stränga i sitt övervägande som en vanlig bank.

Om du har dålig kreditvärdighet är det vanligt att långivaren kräver att du erbjuder personlig borgen eller någon annan typ av säkerhet. Då kommer de ta säkerheten i anspråk om du inte skulle kunna betala av för lånet.

Var försiktig med att sätta mer maskiner i säkerhet än du är beredd att förlora, till exempel så skulle hela din verksamhet kunna gå under om långivaren driver in maskiner som du använder i tillverkningsprocessen.

Nackdel – Kan bli en skuldfälla

Det är viktigt att poängtera att varje lån du tar innebär en risk. Du bör därför bara ansöka om ett företagslån som du tror att du kan betala av i tid och i sin helhet. Annars riskerar ditt företag att hamna i en skuldfälla som i slutändan skulle kunna innebära slutet för ditt företag.

Är ett företagslån med kort löptid rätt för mig?

Ett lån med kort löptid kan vara ett fördelaktigt sätt att finansiera sitt företagande, men det betyder inte att sådana lån har nackdelar.

Innan du ansöker om ett sådant lån bör du därför undersöka alla tillgängliga alternativ. Om du har möjlighet att ta ett lån med lägre ränta och du inte har behov att få tillgång till pengarna snabbt är kanske lån med kort avbetalningstid inte det bästa alternativet för dig.

Om ditt företag fortsätter att få luckor i kapitalet, även efter att du har fått finansiering, är troligtvis inte ett företagslån med kort avbetalningstid lösningen på dina ekonomiska bekymmer. Trots ovanstående risker kan ett lån med kort löptid vara till hjälp för ditt företag. Om du har stora kassaflöden i företaget och har behov av ett snabbt tillskott av kapital kan företagslån med kort avbetalningstid vara rätt för dig. Som du kanske nu förstår beror det på ditt företags situation om ett snabbt företagslån är ett vettigt alternativ för ditt företag.