För- och nackdelar med företagslån till utrustning

  • Inläggsförfattare:
Ta företagslån till utrustning
Fördelar och nackdelar med att ta företagslån till maskiner och utrustning

Som företagare med eget bolag använder du troligtvis någon form av utrustning, oavsett vilken bransch du är verksam inom. Utrustningen gör det säkert lättare för dig att driva verksamheten, i vissa fall kan den till och med vara nödvändig.

Dessvärre är det ju så att den mesta utrustningen som behövs inom en verksamhet är dyr i inköp. Framförallt om man då lägger till många andra utgifter som en företagare har. I en sådan situation kan ett företagslån för investering i maskiner och utrustning vara helt rätt.

För att hjälpa dig med att komma fram till rätt beslut har vi tagit fram en lista där vi går igenom vilka fördelar och nackdelar som kan finnas med ett sådant företagslån. Vår förhoppning är att du kan avgöra om en sådan affärsfinansiering är rätt för dig efter att du har läst artikeln.

Fördelar med företagslån för investering i utrustning:

1. Få pengar att köpa, reparera eller hyra utrustning

Även om ditt företag har funnits ett tag på marknaden och lyckats etablera sig finns chansen att du inte har tillräckligt med pengar att investera i maskiner och utrustning. Lyckligtvis är ett företagslån perfekt anpassat för sådana investeringar.

Eftersom det finns specifika företagslån, ämnade till investeringar i utrustning, behöver du inte vänta tills du har likvida medel för att köpa viktig utrustning eller reparera utrustning som du äger.

Att få sådana medel direkt utan att behöva vänta på att eventuell vinst ska möjliggöra investeringen kan vara avgörande för ditt företags framgång. Att behöva vänta på att investera i utrustning kan försämra företagets intäkter rejält. Om exempelvis en restaurangs spis går sönder går det inte att vänta, det blir helt avgörande för restaurangens existens.

2. Sprid kostnaden för ditt köp

Som de flesta småföretagarna har fått erfara är kassaflödet ett ständigt huvudbry. Om man står inför ett större inköp av utrustning blir detta bekymmer allt mer uppenbart. Ett företagslån till utrustning kan hjälpa dig att sprida ut kostnaden som annars behöver läggas i en klumpsumma.

Om du exempelvis är en frisör som tänker köpa in en frisörstol till din frisersalong, till en kostnad av totalt 10 000 kr. Med ett företagslån kan du betala 10% av den totala kostnaden vid inköp för att sedan betala 6% i ränta över ett år på resterande belopp. Den initiala kostnaden blir alltså 1 000 kr, med en månadskostnad om 795 kr över en 12 månaders avbetalningsperiod.

3. Inget behov av säkerhet utöver utrustningen

I de flesta fall kräver långivaren någon form av säkerhet vid företagslån. Det kan vara i form av fastighet, inventarier eller fordon. När du tar ett företagslån till utrustning brukar det oftast räcka att du ställer utrustningen som lånet ska användas till som säkerhet för att lånet ska bli beviljat. En fördel då du slipper riskera mer än själva utrustningen som lånet går till.

4. Ökad produktion och försäljning

Produktiviteten kan öka avsevärt om lånet går till att köpa maskiner som ökar takten i produktionen. Om ditt företag är inom tillverkningsindustrin kan ytterligare maskiner hjälpa dig att slutföra beställningar snabbare. Detta innebär kanske att du till och med kan ta emot fler kunder.

Nackdelar med företagslån för investering i utrustning:

1. Användningen är begränsad till utrustningen

Som namnet antyder är företagslånet ämnat för investering i utrustning, du anger anledningen till lånet i din ansökan. Det betyder att du inte kan använda pengarna till några andra kostnader, så som: löner, hyra eller något annat. Om du exempelvis behöver finansiering av skogsbruksmaskiner men även behöver pengar till löner är detta inte rätt lån för dig, i den situation du befinner dig i.

2. Högre räntor än traditionella lån

Företagslån till utrustning erbjuder normalt sätt helt okej räntor, framförallt om ditt företag går med vinst och du kan motivera investeringen i den nya utrustningen. Med det sagt, om din kreditvärdighet är god kommer troligtvis ett traditionellt banklån från en storbank vara mer gynnsam, med bättre ränta. Överväg alltså alltid en storbank i första hand om du har god kreditvärdighet.

Nackdelen med ett företagslån genom en storbank är vanligtvis behandlingstiden. Det kan ta lång tid att få lånet godkänt. Tid som du kanske inte har. Det är inte ovanligt att det tar 30 – 60 dagar innan man får besked. Lägg därtill att det ofta krävs betydligt mer dokumentation än vad långivare på nätet kräver. Dessutom har många storbanker krav på att man måste ha varit verksam en viss tid. Om du är i behov av utrustningen snabbt kan en storbank vara fel alternativ för just dig.

3. Du äger utrustningen

Att helt äga utrustningen du tar in i företaget kan ha sina för- och nackdelar. Beroende på hur du ser på det. När du tar ett företagslån för inköp av utrustning äger du utrustningen. Alternativet till detta är företagsleasing av utrustning. Med leasing betalar du för att du får använda utrustningen, månadsvis, för att sedan returnera den när avtalsperioden för leasingen är slut.

För utrustning som riskerar att bli föråldrad eller sådan utrustning du kan skriva av snabbt kan det vara en bättre idé att leasa framför att ta ett företagslån.
Utrustning som ska finnas inom företaget under en längre tid är det nästan alltid bättre att äga, i vårt fall med ett företagslån för utrustning.

Slutsats: Avgör om företagslån för utrustning är rätt för ditt företag

Till skillnad från många andra lån är ett företagslån för utrustning enbart användbart för ett väldigt specifikt syfte. Det är alltså inget mångsidigt lån vilket kan innebära begränsningar men som samtidigt innebär bra möjligheter för rätt person och företag. För att du ska fatta rätt beslut bör du verkligen se över dina finansiella behov inom företaget. Om ditt företag är i akut behov av finansiella medel för investering i utrustning, kan ett företagslån vara rätt för dig.