DBT

Långivare till företag med större finansieringsbehov

3.7/5
Senast uppdaterad: 2021-06-04

Recension av: Christoffer Karlsson

Innehåll

5 000 000 kr

Minsta lånebelopp

30 000 000 kr

Högsta lånebelopp

Information

Lånebelopp
5.000.000 - 30.000.000 kr
Löptid
1 - 5 år
Antal långivare
1 st
Utan UC
Nej
Factoring
Nej
Checkkredit
Nej
Krävs personlig borgen?
Om inte annan säkerhet finns
Krävs säkerhet?
Om inte personlig borgen finns
DBT Företagslån

Översikt

DBT Capital AB drog i gång sin verksamhet år 2016 i Stockholm, sedan starten har det gått snabbt framåt. När man startade sin utlåningsverksamhet skötte man allt själv och erbjöd företagslån med egna medel. Med ett väldigt lyckat år i bagaget fick man möjlighet till extern finansiering från bland andra Östersjöstiftelsen året efter. De gick även in som delägare i bolaget.

För att visa på DBT:s framfart kan man nämna att de på två år, från starten i januari 2017 till februari 2019, lånade ut 250 000 000 SEK, alltså en kvarts miljard kronor.

Man grundade DBT med insikten om att det fanns ett behov för en långivare som inte var lika fyrkantig som en vanlig storbank och som inte heller erbjöd den oskäliga räntesats som ett typiskt snabblån innebar.

Några av ledorden hos DBT är: blicka framåt, finansiera långsiktigt och villkorstransparens. Ledord som man använder för att hjälpa Sveriges hungriga företagare att växa.

Slutsats: DBT Företagslån riktar sig mot företag med längre affärshistorik och högre omsättning än gemene småföretagare. Om du driver ett medelstort företag med behov av finansiering kan DBT vara rätt långivare för dig.

Fördelar

 • Kostnadsfri ansökan
 • Inte bindande
 • Fyra olika sorters lån att välja mellan
 • Avtal med EIF inger förtroende

Nackdelar

 • Inga betalningsanmärkningar får finnas
 • Krav för säkerhet och personlig borgen
 • Årsomsättning på minst 10 000 000 kr
 • Obligatoriskt telefonsamtal kan man se som negativt

Är DBT seriösa?

DBT är en väldigt seriös långivare där ett bevis på det är att de under en period av två år lånade ut mer än 250 miljoner kronor.

När man ansöker om ett lån hos DBT blir man alltid kontaktad, via telefon, av en handläggare. Med handläggaren går ni bland annat igenom lånets avtalsvillkor, vilket du även får skickat till dig så att du kan läsa igenom det i lugn och ro.

DBT är registrerade hos Finansinspektionen så att du kan känna dig trygg och säker med att lånet är utformat efter gällande lagar och regler. Alla långivare och låneförmedlare som vi på Företagslånet.nu presenterar är registrerade hos Finansinspektionen, för din trygghet.

Alla webbplatser som utbyter information ska ha ett gällande SSL-certifikat, så att informationen som skickas blir krypterad. DBT:s SSL-certifikat är från välkända Let´s Encrypt, de använder deras senaste certifikat, Authority X3.

Hur mycket kommer lånet kosta?

Ansökan är alltid gratis att genomföra hos DBT likväl som låneförmedlarna som de är anslutna till.

Det är dock att föredra att göra ansökan via en låneförmedlare då en kreditupplysning, som kan påverka kreditvärdigheten något, tas oavsett om du gör låneansökan direkt hos DBT eller via en låneförmedlare.

Skillnaden är att om du gör din förfrågan genom en av de största låneförmedlarna kan du få så mycket som 20 st förslag på lån genom samma UC kreditupplysning. Enligt oss ett klart bättre alternativ än att göra ansökan genom DBT:s hemsida.

Hur det fungerar

När du gör din ansökan genom en av DBT:s samarbetspartners tar de en kreditupplysning på dig och ditt företag hos UC. Informationen skickar UC därefter till alla anslutna långivare som då får möjlighet att uppskatta din återbetalningsförmåga och då även kunna bestämma din ränta.

Alla långivare som anser sig kunna erbjuda dig ett lån skickar därefter ut låneförslag till din e-post som du sedan får ta ställning till.

Ansökan och förslag får du helt utan kostnad.

Krav för att bli beviljad lån hos DBT

 • Svenskt företag som är enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag.
 • Ansökan av firmatecknare eller verkställande direktör.
 • Godkänd kreditvärdighet hos UC.
 • Beprövad affärsmodell med vinst i företaget.
 • Årsomsättning på minst 10 miljoner kronor de senaste två årsboksluten.
 • Minst en form av säkerhet, exempelvis personlig borgen.

Vilken information behövs för att göra en låneansökan hos DBT?

De flesta låneförmedlarna som har DBT som samarbetspartner kräver följande för att ansökan ska godkännas::

 • E-postadress
 • Telefonnummer
 • Personnummer

För att förbättra dina förutsättningar till godkänt lån är det alltid bra att bifoga affärsplan, budget, resultat- och balansrapport.

Vilka företag och bolagsformer arbetar DBT med?

DBT godkänner enbart ansökningar från svenska aktiebolag med minst 3 verksamhetsår. Bolaget ska även ha tillräckligt med kassaflöde för att bära ränta och amortering.

Vilka olika sorters finansieringar erbjuder DBT?

Hos DBT kan man få tillgång till fyra olika typer av företagslån:

 • Tillväxtlån: Ett lån för små och medelstora företag som har fått en affärsmöjlighet som kommer innebära stora möjligheter för företaget att ge tillväxt. Detta lån erbjuder man i samarbete med Europeiska Investeringsfonden, som år 2019 tecknade avtal med DBT. Det innebar att DBT blev den första privata långivaren i Sverige att teckna avtal med EIF. Ett avtal som ger dem möjlighet att låna ut 80 000 000 EUR i nyutlåning.
 • Förvärvslån: Som lånets namn skvallrar om så kan man använda detta företagslånet om man vill förvärva (köpa) ett etablerat företag. DBT låter informera att över 60 000 företag kommer att behöva nya ägare inom 5 år när företagets ägare når pensionsålder. En stor möjlighet för många aspirerande företagsägare som kanske är anställda av sagda företagsägare i dagsläget.
 • Investeringslån: Om du behöver ta ett lån för att finansiera investering i exempelvis nya maskiner till företaget, större lager eller ombyggnation är det ett investeringslån som du behöver. För företag med växtvärk är detta ett angenämt men ack så vanligt bekymmer.
 • Likviditetslån: Hos många företagare är det vanligt att det blir ett glapp mellan företagets inkomster och utgifter. Du som företagare fakturerar alltså kund för att sedan få betalt först 30 dagar efter fakturadatum. Glappet av likviditet som uppstår kan man avhjälpa med ett likviditetslån.

Hur går ansökningsprocessen till?

Så här ansöker du om lån hos DBT:

 1.  Klicka på ”ANSÖK” inne på DBT:s hemsida.
 2. I ansökningsformuläret fyller du sedan i belopp, namn, organisationsnummer, e-postadress, telefonnummer och vad du ska använda lånet till.
 3. Det går även bra att skicka ett mejl eller ta kontakt direkt via telefon och anmäla sitt intresse för företagslån.

Vad händer efter jag har skickat min ansökan?

Efter att du har skickat din ansökan bokar du och en ekonomisk rådgivare hos DBT in en tid för ett telefonmöte där ni pratar om vad planerna för lånet är och hur dina förutsättningar för att kunna ta just det önskade lånet ser ut.

DBT tar en kreditupplysning via UC för att verifiera din kreditvärdighet och för att kunna bestämma din ränta.

Ditt lånebeslut levererar DBT till din registrerade e-postadress inom 3-5 dagar.

Ta god tid på dig att bestämma om lånet är rätt för dig och ditt företag, om du inte önskar att ta lånet är du alltid välkommen att avstå, helt gratis.

Låntagarens kvalifikationer

Omdöme: Godkänt

För att ta ett lån hos DBT är det följande du behöver uppnå:

Affärshistorik:
Minst tre verksamma år
Årsomsättning:
Minst 10 miljoner kronor
Krav på personlig borgen:
Ja, om ingen annan säkerhet finns
Krav på säkerhet:
Ja, om inte personlig borgen finns

För att kunna ta ett lån hos DBT behöver man vara ett aktiebolag som haft verksamhet under minst 3 år. Årsomsättningen behöver vara minst 10 miljoner kronor, omsättningen kan vara lägre om DBT anser att förutsättningen för att amortering på lånet är tillräckligt goda.

Lånevillkor

Omdöme: Bra

DBT erbjuder följande villkor:

Lånebelopp:
5.000.000 - 30.000.000 kr
Löptid:
1 - 5 år
Ränta:
5 - 10%
Avgifter:
Inga avgifter utöver ränta

Du kan ansöka om lån på mellan 5-30 miljoner kronor, med löptid på upp till 5 år.

Lånesumman bestämmer låntagaren i samråd med DBT:s rådgivare, där man även tar hänsyn till företagets ekonomiska situation med hjälp av kreditupplysning via UC. UC hjälper DBT att bland annat uppskatta företagets återbetalningsförmåga.

Det tillkommer inga dolda avgifter på lånet, enbart en effektiv ränta som normalt ligger på mellan 5 till 10 procent.

Bolagsformen får vara enskild firma, aktiebolag, kommanditbolag eller också handelsbolag.

Den som ansöker om lånet får inte ha några betalningsanmärkningar, vilket man tar fram genom kreditupplysning.

Företaget måste ha gjort minst två årsbokslut där omsättningen uppgår till minst 10 miljoner kronor. Även kunna presentera finansiell information med positivt resultat under de senaste tre månaderna.

Inget krav på säkerhet finns för att ett lån ska bli beviljat, dock måste man erbjuda en eller flera borgensmän.

Den som ansöker om lånet måste antingen vara VD eller inneha en annan ledande position inom företaget.

Ansökan är gratis och även utan bindning.

Omdömen från verifierade kunder

Omdöme: Utmärkt

Negativa omdömen & klagomål

Av 12 omdömen för DBT på Google Reviews finns inga negativa.

Positiva omdömen & rekommendationer

Av alla omdömen på Google Reviews är alla genomgående positiva med 5,0 / 5,0 i betyg.

Alla 12 recensenter har alltså gett 5 stjärnor i betyg där följande kommentarer är värda att nämna:

 • Trevliga medarbetare – Testa gärna deras kundtjänst inför ett lån för att ställa eventuella frågor och få hjälp med att reda ut svår terminologi.
 • Bra affärsmodell – Recensenten uppskattar affärsmodellen där gissningsvis det obligatoriska telefonsamtalet är det som åsyftas.

Kontaktinformation

DBT Capital AB
c/o Epicenter
Mäster Samuelsgatan 36
111 57 Stockholm
Telefonnummer: 08-411 20 20
E-postadress: info@dbt.se
Organisationsnummer: 559074-9361


Öppettider
Måndag – fredag: 08:00 – 18:00

Kundtjänst via email och telefon.

Slutsats

DBT har som första privat långivare i Sverige tecknat ett avtal med Europeiska Investeringsfonden. I gott sällskap med enbart statligt finansierade aktörer så som exempelvis Exportkreditnämnden (EKN) och ALMI. Avtalet innebär att DBT kan låna ut ytterligare 80 miljoner euro till små och medelstora svenska företag.

Du kan ansöka om lån på 5 – 30 miljoner kronor med en löptid från 12 månader till 5 år.

Dina förutsättningar för att ta ett lån diskuterar du med DBT:s rådgivare innan din ansökan blir bekräftad. Ansökan är alltid kostnadsfri och utan bindning.

Kreditupplysning genom UC är obligatorisk för att kontrollera kreditvärdigheten hos sökande och för att säkerställa att inga betalningsanmärkningar finns.

Tips! Vi rekommenderar därför att genomföra ansökan via en låneförmedlare som påverkar din kreditvärdighet lika mycket/lite men som potentiellt resulterar i över 20 låneförslag. Låneförmedlarna som har DBT som en av sina anslutna banker är Krea, Fakturino, Kompar, Ponture och Creddo.

Behandlingstiden, efter telefonsamtal med rådgivare, ligger på 3-5 vardagar.

Vanliga frågor

DBT är en av de mer seriösa företagslångivarna på den digitala lånemarknaden. Även beslutsprocessen infattar noggrann analys av lånsökandes möjlighet att betala av lånet. DBT tar därför upp till 10 dagar på sig att besluta om lånet.

Ja, ett av kraven från DBT inför ett företagslån är att ha minst ett telefonmöte där man går igenom allting som lånet innefattar.