Om DBT

DBT Capital AB drog i gång sin verksamhet år 2016 i Stockholm, sedan starten har det gått snabbt framåt. När man startade sin utlåningsverksamhet skötte man allt själv och erbjöd företagslån med egna medel. Med ett väldigt lyckat år i bagaget fick man möjlighet till extern finansiering från bland andra Östersjöstiftelsen året efter. De gick även in som delägare i bolaget.

För att visa på DBT:s framfart kan man nämna att de på två år, från starten i januari 2017 till februari 2019, lånade ut 250 000 000 SEK, alltså en kvarts miljard kronor.

Man grundade DBT med insikten om att det fanns ett behov för en långivare som inte var lika fyrkantig som en vanlig storbank och som inte heller erbjöd den oskäliga räntesats som ett typiskt snabblån innebar.

Några av ledorden hos DBT är: blicka framåt, finansiera långsiktigt och villkorstransparens. Ledord som man använder för att hjälpa Sveriges hungriga företagare att växa.

DBT Företagslån

Kontaktinformation

DBT Capital AB
c/o Epicenter
Mäster Samuelsgatan 36
111 57 Stockholm
Telefonnummer: 08-411 20 20
E-postadress: info@dbt.se
Organisationsnummer: 559074-9361


Öppettider
Måndag – fredag: 08:00 – 18:00

Kundtjänst via email och telefon.

Fördelar

 • Kostnadsfri ansökan
 • Inte bindande
 • Fyra olika sorters lån att välja mellan
 • Avtal med EIF inger förtroende

Nackdelar

 • Inga betalningsanmärkningar får finnas
 • Krav för säkerhet och personlig borgen
 • Årsomsättning på minst 10 000 000 kr
 • Obligatoriskt telefonsamtal kan man se som negativt
DBT Företagslån

Lånevillkor

Du kan ansöka om lån på mellan 3-30 miljoner kronor, med löptid på upp till 5 år.

Lånesumman bestämmer låntagaren i samråd med DBT:s rådgivare, där man även tar hänsyn till företagets ekonomiska situation med hjälp av kreditupplysning via UC. UC hjälper DBT att bland annat uppskatta företagets återbetalningsförmåga.

Det tillkommer inga dolda avgifter på lånet, enbart en effektiv ränta som normalt ligger på mellan 5 till 10 procent.

Bolagsformen får vara enskild firma, aktiebolag, kommanditbolag eller också handelsbolag.

Den som ansöker om lånet får inte ha några betalningsanmärkningar, vilket man tar fram genom kreditupplysning.

Företaget måste ha gjort minst två årsbokslut där omsättningen uppgår till minst 10 miljoner kronor. Även kunna presentera finansiell information med positivt resultat under de senaste tre månaderna.

Inget krav på säkerhet finns för att ett lån ska bli beviljat, dock måste man erbjuda en eller flera borgensmän.

Den som ansöker om lånet måste antingen vara VD eller inneha en annan ledande position inom företaget.

Ansökan är gratis och även utan bindning.

Fyra olika företagslån

Hos DBT kan man få tillgång till fyra olika typer av företagslån:

 • Tillväxtlån: Ett lån för små och medelstora företag som har fått en affärsmöjlighet som kommer innebära stora möjligheter för företaget att ge tillväxt. Detta lån erbjuder man i samarbete med Europeiska Investeringsfonden, som år 2019 tecknade avtal med DBT. Det innebar att DBT blev den första privata långivaren i Sverige att teckna avtal med EIF. Ett avtal som ger dem möjlighet att låna ut 80 000 000 EUR i nyutlåning.
 • Förvärvslån: Som lånets namn skvallrar om så kan man använda detta företagslånet om man vill förvärva (köpa) ett etablerat företag. DBT låter informera att över 60 000 företag kommer att behöva nya ägare inom 5 år när företagets ägare når pensionsålder. En stor möjlighet för många aspirerande företagsägare som kanske är anställda av sagda företagsägare i dagsläget.
 • Investeringslån: Om du behöver ta ett lån för att finansiera investering i exempelvis nya maskiner till företaget, större lager eller ombyggnation är det ett investeringslån som du behöver. För företag med växtvärk är detta ett angenämt men ack så vanligt bekymmer.
 • Likviditetslån: Hos många företagare är det vanligt att det blir ett glapp mellan företagets inkomster och utgifter. Du som företagare fakturerar alltså kund för att sedan få betalt först 30 dagar efter fakturadatum. Glappet av likviditet som uppstår kan man avhjälpa med ett likviditetslån.

Kreditupplysning genom UC

DBT tar med hjälp av UC reda på din kreditvärdighet inför ett företagslån. Med kreditupplysningen får de möjlighet att bestämma vilket lånebelopp du blir beviljad och till vilken räntesats.

Eftersom att en kreditupplysning via UC har en något negativ inverkan på din kreditvärdighet är det en god idé att utnyttja en lånejämförelsetjänst, en så kallad låneförmedlare, där DBT är ansluten.

Varför är det en god idé, då? Jo, alla låneförmedlare använder sig också av UC för att bistå sina anslutna långivare med kredituppgifter. Det fina med detta är att låneförmedlarna enbart också tar en UC, men de delar kreditupplysningen med upp till 20 långivare. Man kan alltså dela kreditupplysningen med tjugo och på så sätt minska påverkan på kreditvärdigheten. Du har alltså möjlighet att få låneerbjudande från flertalet långivare men där enbart en UC blir tagen.

Att ansöka via en låneförmedlare är även det utan kostnad och inte bindande. Du har alltså inget att förlora på att genomföra ansökan hos en låneförmedlare istället för inne på DBT:s hemsida.

Läs mer om låneförmedlare.

Låneförmedlare med DBT-lån

Krav för att bli beviljad lån hos DBT

 • Svenskt företag som är enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag.
 • Ansökan av firmatecknare eller verkställande direktör.
 • Godkänd kreditvärdighet hos UC.
 • Beprövad affärsmodell med vinst i företaget.
 • Årsomsättning på minst 10 miljoner kronor de senaste två årsboksluten.
 • Minst en form av säkerhet, exempelvis personlig borgen.

Säkerhetsinformation

När man ansöker om ett lån hos DBT blir man alltid kontaktad, via telefon, av en handläggare. Med handläggaren går ni bland annat igenom lånets avtalsvillkor, vilket du även får skickat till dig så att du kan läsa igenom det i lugn och ro.

DBT är registrerade hos Finansinspektionen så att du kan känna dig trygg och säker med att lånet är utformat efter gällande lagar och regler. Alla långivare och låneförmedlare som vi på Företagslånet.nu presenterar är registrerade hos Finansinspektionen, för din trygghet.

Alla webbplatser som utbyter information ska ha ett gällande SSL-certifikat, så att informationen som skickas blir krypterad. DBT:s SSL-certifikat är från välkända Let´s Encrypt, de använder deras senaste certifikat, Authority X3.

Tillvägagångssätt för att ansöka om lån

Så här ansöker du om lån hos DBT:

 1.  Klicka på ”ANSÖK” inne på DBT:s hemsida.
 2. I ansökningsformuläret fyller du sedan i belopp, namn, organisationsnummer, e-postadress, telefonnummer och vad du ska använda lånet till.
 3. Det går även bra att skicka ett mejl eller ta kontakt direkt via telefon och anmäla sitt intresse för företagslån.
 4. Boka sedan in en tid för ett telefonmöte där ni pratar om vad planerna för lånet är och hur dina förutsättningar för att kunna ta just det önskade lånet ser ut.
 5. DBT tar en kreditupplysning via UC för att verifiera din kreditvärdighet och för att kunna bestämma din ränta.
 6. Ditt lånebeslut levererar DBT till din registrerade e-postadress inom 3-5 dagar.

Resumé

DBT har som första privat långivare i Sverige tecknat ett avtal med Europeiska Investeringsfonden. I gott sällskap med enbart statligt finansierade aktörer så som exempelvis Exportkreditnämnden (EKN) och ALMI. Avtalet innebär att DBT kan låna ut ytterligare 80 miljoner euro till små och medelstora svenska företag.

Du kan ansöka om lån på 3 – 30 miljoner kronor med en löptid från 12 månader till 5 år.

Dina förutsättningar för att ta ett lån diskuterar du med DBT:s rådgivare innan din ansökan blir bekräftad. Ansökan är alltid kostnadsfri och utan bindning.

Kreditupplysning genom UC är obligatorisk för att kontrollera kreditvärdigheten hos sökande och för att säkerställa att inga betalningsanmärkningar finns.

Tips! Vi rekommenderar därför att genomföra ansökan via en låneförmedlare som påverkar din kreditvärdighet lika mycket/lite men som potentiellt resulterar i över 20 låneförslag. Låneförmedlarna som har DBT som en av sina anslutna banker är Krea, Fakturino, Kompar, Ponture och Creddo.

Behandlingstiden, efter telefonsamtal med rådgivare, ligger på 3-5 vardagar.

Recensionen publicerades 2020-05-16 och uppdaterades senast 2020-05-16