Froda

Rättvis kreditbedömning genom tillgång till dagsfärska försäljningssiffror

3.5/5
Senast uppdaterad: 2021-06-04

Recension av: Christoffer Karlsson

Innehåll

10 000 kr

Minsta lånebelopp

2 000 000 kr

Högsta lånebelopp

Information

Lånebelopp
10.000 - 2.000.000 kr
Löptid
1 - 36 mån
Antal långivare
1 st
Utan UC
Ja
Factoring
Nej
Checkkredit
Nej
Krävs personlig borgen?
Ja
Krävs säkerhet?
Nej
Froda lägst-prisgaranti

Översikt

Froda startade år 2015 som i dag är en del av Monetise Capital AB och är en av de snabbast växande digitala långivarna till företag på den svenska marknaden. Här fokuserar man på småföretagare och brinner för att kunna ge småföretagare samma möjlighet till investering som även större bolag har.

Froda vill erbjuda en enkel tjänst för företagslån online som inte innebär något krångel eller administration.

Slutsats: Hos Froda får du tillgång till ett smidigt lån med bra avgifter och villkor. Högt betyg med många recensenter hos välkända betygsplattformar betyder många nöjda kunder genom åren.

Fördelar

 • Kostnadsfri ansökan
 • Ej bindande
 • Ingen kreditupplysning på företagets företrädare
 • Extremt snabb ansökan med fyra fält som man fyller i
 • Fast månadsbelopp vid avbetalning
 • Utbetalning inom 24 timmar på vardagar

Nackdelar

 • Kräver tillgång till Mobilt BankID

Är Froda seriösa?

Allt som Froda hittills gjort understryker att de är en seriös långivare. I skrivande stund har Froda 4,7 av 5,0 i betyg hos Trustpilot med smått otroliga 254 omdömen. Ett så högt betyg med så många omdömen kan inte ses som annat än seriöst.

Deras integritetspolicy och användarvillkor hittar du i sidfoten på deras hemsida. Där kan du läsa vilka rättigheter du har som är kopplade till tjänsten.

Froda har valt världens mest använda SSL-certifikat för att skydda informationen du delar med dem. Certifikatet är utfärdat av Let´s Encrypt och heter Authority X3.

Froda står under Finansinspektionens granskning, vilket ger dig som konsument extra trygghet.

Hur mycket kommer lånet kosta?

Att ansöka om lån hos Froda är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Det är först när du godtar ett erbjudande om lån som en fast månadsavgift tillkommer tills dess att lånet har betalts av.

Inga andra avgifter i form av aviseringsavgifter, admin-avgifter eller startavgifter tillkommer på lånet.

Vad månadsavgiften beror på företagets kreditvärdighet som Froda kontrollerar med en kreditupplysning via Bisnode. Även företagets transaktionshistorik står till grund för månadsavgiften.

Månadsavgiften sätter Froda individuellt, om du vill få en uppfattning om hur mycket lånet kan kosta, innan du ansöker, kan du kontrollera det på Frodas hemsida.

I ett exempel kan man se att ett företagslån med ett lånebelopp på 300 000 kr med en löptid om 6 månader kan komma att kosta: 1 233 kr/mån, vilket betyder att du får betala 7 398 kr totalt för lånet under de 6 månaderna.

Hur det fungerar

Som sagt, Froda uppskattar din återbetalningsförmåga genom att kontrollera företagets transaktionshistorik och kreditvärdigheten genom Bisnode.

Endast dessa två faktorer står till grund för månadsavgiften, du behöver alltså inte bifoga affärsplan eller budgetering.

Krav för att bli beviljad lån hos Froda

 • Svenskregistrerat företag.
 • Kreditupplysning via Bisnode på företaget, ingen kreditupplysning sker på företagets företrädare.
 • Företaget måste ha haft försäljning i minst 6 månader, möjlighet för nystartslån på upp till 50 000 kronor finns dock om företaget är helt nystartat.
 • Inget krav på säkerhet för att få ta ett företagslån utöver personlig borgen.

Vilken information behövs för att göra en låneansökan hos Froda?

Froda behöver följande information för att ta fram ett kostnadsfritt förslag på lån:

 • E-postadress
 • Telefonnummer
 • För- och efternamn
 • Organisationsnummer
 • Syftet med lånet
 • Ev. andra lån som du innehar

Ansökan bekräftar man med BankID.

Vilka företag och bolagsformer arbetar Froda med?

För att du ska kunna få ett företagslån hos Froda krävs det att du har ett svenskregistrerat företag som är minst 6 månader gammalt.

Alla bolagsformer är välkomna att ansöka.

Vilka andra sorters finansieringar erbjuder Froda?

I dagsläget erbjuder Froda enbart företagslån.

Hur går ansökningsprocessen till?

 1. Börja med att fylla i hur mycket du vill låna, önskad återbetalningstid, din e-postadress och slutligen ditt telefonnummer.
 2. I nästa steg anger du förnamn, efternamn, organisationsnummer, vad syftet med lånet är och om du har några andra lån för närvarande.
 3. Klicka sedan på ”Fortsätt” för att därefter bekräfta din kostnadsfria ansökan om låneförslag med Mobilt BankID.

Vad händer efter jag har skickat min ansökan?

Inom 24 timmar på vardagar får du ett låneförslag ifrån Froda som då har gått igenom din ansökan grundligt. Du ser ditt förslag inne på ”Mina sidor” inne på Froda.se.

Ta god tid på dig och gå igenom låneförslaget noggrant, jämför gärna med andra långivare eller använd en jämförelsetjänst som exempelvis Krea eller Creddo.

Signera ditt avtal för att därefter få ditt lån utbetalt inom 1 bankdag, ofta redan samma dag.

Låntagarens kvalifikationer

Omdöme: Godkänt

Du behöver uppnå följande för att kunna få ett lån hos Froda:

Affärshistorik:
Minst 6 månader
Årsomsättning:
Inget årsbokslut krävs
Krav på personlig borgen:
Personlig borgen är ett krav
Krav på säkerhet:
Ingen säkerhet krävs

För att du ska kunna få ett lån hos Froda behöver företaget varit verksamt i minst 6 månader. I likhet med de allra flesta andra långivarna kräver även Froda personlig borgen.

Lånevillkor

Omdöme: Bra

Froda erbjuder följande lånevillkor:

Lånebelopp:
10.000 - 2.000.000 kr
Löptid:
1 mån - 3 år
Ränta:
Fast månadsbelopp
Avgifter:
Inga övriga avgifter tillkommer

Froda erbjuder företagslån på summor på så lite som 10 000 till hela 2 000 000 kronor, återbetalningstiden sträcker sig från 1 månad upp till 36 månader.

Froda själva säger att deras genomsnittliga lån som de beviljar ligger på en månatlig omsättning i företaget, men det skiljer sig givetvis från en ansökan till annan.

Företagslånet kan man lösa i förtid, men det enda kravet som finns är att en månad av återbetalningstiden måste ha passerat. Dock tillkommer ingen extra kostnad.

Omdömen från verifierade kunder

Omdöme: Utmärkt

Negativa omdömen & klagomål

Med en uppsjö av omdömen hos Trustpilot är de allra flesta överväldigande positiva.

De få negativa omdömena har dock följande att anmärka på:

 • Dålig kundsupport – Kund ville öppna ett konto hos Froda och bad dem återkomma med kopia på insättningsgarantin. Efter två påminnelse e-mail med några dagars mellanrum gav kund upp och bad dem avsluta kontot. Då återkom, enligt kund, Froda och bad om ursäkt för att de hade missat kundens e-mail.
 • Akta er för detta företag – Kund säger att Froda inte uppskattar lojalitet och ärlighet.

Positiva omdömen & rekommendationer

Med 254 omdömen på Trustpilot, vilket är väldigt mycket för en svensk långivare, har de 4,7/5 i betyg. Ett väldigt högt betyg där de flesta omdömena är väldigt positiva.

Positiva omdömen som är värda att ta upp:

 • Tack snälla för allt – Kund är glad över Frodas ”hjälpande hand” då hans egen bank nekat lån i svåra tider.
 • Kund sedan två år – Efter två år som kund säger låntagaren är Froda är bäst och att allt går smidigt med snabb personal som är trevliga och hjälpsamma.
 • Smidigt och enkelt – När man snabbt behöver kapital in i firman är Froda den rätta långivaren. Med automatisk återbetalning varje dag slipper man stora betalningar en gång i månaden.

Kontaktinformation

Monetise Capitol AB
Skeppsbron 20
111 30 Stockholm
Telefonnummer: 08-501 311 00
E-postadress: kundservice@froda.se
Organisationsnummer: 556999-3388


Öppettider
Måndag – fredag: 09:00 – 17:00

Kundtjänst via chatt-funktion, email och telefon.

Slutsats

Froda har under sina år på marknaden lyckats bli en av de största inom digital långivning till företagare i Sverige. Du kan ansöka om lån på mellan 10 000 – 2 000 000 kronor med en avbetalningstid på upp till tre år. Räntan och avbetalning är en fast kostnad som till skillnad från många andra långivare dras i en mindre summa varje dag i stället för månadsvis.

Inget krav för säkerhet förutom personlig borgen, ingen kreditupplysning sker på företagets representanter, enbart på själva företaget.

Behandlingstiden av låneansökan ligger på 24 timmar på vardagar, ett lån betalas normalt ut samma bankdag som det skrivs på.

Vanliga frågor

Ja, hos Froda får du tillgång till lägst pris-garanti. Vilket innebär att om du får en offert från en konkurrerande långivare inom 30 dagar, med ett lägre pris, matchar Froda alltid det erbjudandet. 

Den enda informationen som Froda behöver för att återkomma med offert på lån är en kreditupplysning hos Bisnode och tillgång till företagets transaktionshistorik hos låntagarens bank.