Lendo

Sverige största jämförelsetjänst av lån

4.8/5
Senast uppdaterad: 2022-03-18

Recension av: Christoffer Karlsson

Innehåll

50 000 kr

Minsta lånebelopp

3 000 000 kr

Högsta lånebelopp

Information

Lånebelopp
50.000 - 3.000.000 kr
Löptid
6 mån - 5 år
Antal långivare
17 st
Utan UC
Nej
Factoring
Nej
Checkkredit
Nej
Krävs personlig borgen?
Ja
Krävs säkerhet?
Nej
Lendo Företagslån

Översikt

Lendo AB startade år 2007 och är i dag Sveriges största jämförelsetjänst för lån, privatpersoner är då också inräknade. Lendo har sedan några år tillbaka även börjat erbjuda lånejämförelse av företagslån. Så många år på marknaden innebär självklart väldigt stor erfarenhet vilket kunder kan dra nytta av vid exempelvis kontakt med kundtjänst vid frågor och funderingar.

Lendo tillhör för övrigt Schibstedkoncernern som med över 7 700 anställda är en av Nordens största medieaktörer. Årsomsättningen på 18,1 miljarder norska kronor år 2018 säger en del om deras storlek och seriositet.

Ambitionen hos Lendo är att öka transparensen på lånemarknaden och få kunder att ta bättre och mer informerade beslut. Digital utveckling, vilket en så pass konkurrensutsatt marknad som lånemarknaden är kräver, är något som är högt prioriterat i arbetet framåt.

Slutsats: Lendo har blivit en gigant på den svenska lånemarknaden med över 7 000 anställda inom Schibstedkoncernern. På gott och ont. Du får tillgång till snabba offerter där kundsupporten dock lämnar mer att önska.

Fördelar

 • Kostnadsfri ansökan
 • Ej bindande
 • Endast en kreditupplysning
 • Jämför företagslån från 14 olika långivare
 • Väldigt snabb ansökan med endast 5 fält som man ska fylla i
 • Lånebelopp från 50 000 upp till 3 000 000 kronor
 • Inloggning till ”Mina sidor” där du bland annat håller koll på ditt företagslån
 • Företaget kan vara helt nystartat och ändå bli beviljat lån
 • Olika sorters bolag är välkomna att ansöka om lån
 • Kundsupport öppen även på helger

Nackdelar

 • Ingen kundtjänst via chatt
 • Något färre långivare i jämförelse med vissa konkurrenter

Är Lendo seriösa?

Ja, att Lendo är en seriös förmedlare råder det inga tvivel om. Med över 950 omdömen på Trustpilot sopar de banan med konkurrenterna gällande flest antal omdömen. Snittbetyget på 4,5/5,0 visar dessutom på nöjda kunder.

Lendo, likt alla långivare som vi presenterar på Företagslånet.nu, är givetvis registrerade hos Finansinspektionen. Finansinspektionen följer kontinuerligt upp Lendos verksamhet för att säkerställa kundernas säkerhet.

På Lendos hemsida kan du se och läsa deras policy för cookies. Du kan även läsa deras personuppgiftspolicy, som är väl utarbetad med information om dina rättigheter gällande hur uppgifter om din person blir behandlad.

Hemsidan har även SSL-kryptering från Let´s Encrypt, närmare bestämt deras Authority X3-certifikat, en av Let´s Encrypts mest betrodda certifikat.

När du ska verifiera och underteckna din låneansökan använder du BankID alternativt Mobilt BankID. Vilket de flesta anser vara det mest pålitliga sättet att verifiera sin identitet på internet i dagsläget. Du kan därför vara helt säker på att ingen obehörig person kan göra en låneansökan i ditt namn.

Hur mycket kommer lånet kosta?

Ansökan hos Lendo gör du helt gratis utan att förbinda dig till något. Det är först när du antar en långivares bud som själva lånet medför avgifter i form av ränta och eventuell startavgift.

Vad just räntan på ditt lån blir går inte att säga i förväg utan beror på din och ditt företags kreditvärdighet i kombination med vilken säkerhet som ställs i form av exempelvis personlig borgen, fastigheter, inventarier etc.

Varje långivare gör sin individuella bedömning och återkommer med erbjudande om lån som du kan se när du är inloggad på ”Mina sidor” inne på Lendo.se.

För att du ska bli erbjuden en så bra ränta som möjligt rekommenderar vi att bifoga så mycket och relevant information ihop med din ansökan som möjligt.

Exempel på vad relevant information kan vara: resultatrapport, balansrapport, kontoutdrag, budgetering.

Hur det fungerar

Efter att du har fyllt i ett fåtal uppgifter och skickat iväg din ansökan påbörjar Lendo förmedlingen genom att ta en kreditupplysning hos UC. Vissa långivare använder sig även av Bisnode eller Creditsafe, dessa kreditupplysningsbolag påverkar dock inte din kreditvärdighet som en UC-förfrågan kan göra.

Kreditupplysningen delar sedan Lendo med de 17 anslutna låneinstituten som tillsammans med personlig borgen, annan säkerhet och relevanta dokument som bifogats med ansökan står till grund för den ränta du blir erbjuden.

Inom 24 timmar återkommer de långivare som anser sig kunna erbjuda ett lån till dig, som du sedan i lugn och ro tar ställning till.

Om du känner att inget lån lockar är du välkommen att avstå, helt utan kostnad.

Krav för att bli beviljad lån genom Lendo

 • Företaget måste vara aktivt.
 • Företaget måste vara registrerat i Sverige.
 • Den som ansöker måste ha en ledande roll i företaget.
 • Enskild firma, aktiebolag, handelsbolag och även kommanditbolag är välkomna att ansöka.

Vilken information behövs för att göra en låneansökan genom Lendo?

För att jämföra lån genom Lendo är det följande information du behöver uppge:

 • E-postadress
 • Telefonnummer
 • Personnummer
 • Syfte med lånet
 • Omsättning

Vilka företag och bolagsformer erbjuder Lendo finansiering till?

Alla svenska bolagsformer: enskild firma, aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag är välkomna att göra en ansökan.
Företaget får vara helt nystartat men måste vara aktivt.

Vilka olika sorters finansieringar erbjuder Lendo?

I skrivande stund erbjuder Lendo enbart förmedling av företagslån.

Hur går ansökningsprocessen till?

Om du är intresserad av att göra en ansökan hos Lendo går processen till som följer:

 1. Börja med att fylla i önskat lånebelopp, önskad lånetid, personnummer, telefonnummer och slutligen e-postadress.
 2. I nästa steg fyller du i vad syftet med lånet är och vilken omsättning bolaget har i nuläget.
 3. Klicka sedan på ”Identifiera dig med BankID” för att bekräfta din kostnadsfria ansökan om låneförslag med BankID eller Mobilt BankID.

Vad händer efter jag har skickat min ansökan?

Inom 24 timmar på vardagar får du låneförslag från upp till 17 långivare. Du ser dina förslag inne på ”Mina sidor” inne på Lendo.se.

När du har fått låneerbjudanden ifrån olika långivare jämför du i lugn och ro och bestämmer dig för om något låneerbjudande verkar intressant.

Signera avtal med vald långivare för att slutligen få ditt lån utbetalt inom 1 bankdag, ofta redan samma dag.

Låntagarens kvalifikationer

Omdöme: Bra

Du behöver uppnå följande för att ansöka om lån genom Lendo:

Affärshistorik:
Nystartade företag får ansöka
Årsomsättning:
Inget krav på omsättning
Krav på personlig borgen:
Personlig borgen måste finnas
Krav på säkerhet:
Ingen säkerhet krävs

Alla svenska bolag är välkomna att ansöka om företagslån genom Lendo. Oavsett affärshistorik eller bolagsform. Eftersom att nystartade företag är välkomna att göra en ansökan finns det heller inget krav på omsättning.

De flesta långivarna kräver personlig borgen om ingen annan likvärdig säkerhet kan ställas.

Lånevillkor

Omdöme: Bra

Dessa är lånevillkoren hos Lendo:

Lånebelopp:
50.000 - 3.000.000 kr
Löptid:
5 - 60 mån
Ränta:
Individuell ränta
Avgifter:
Uppläggningsavgift kan tillkomma hos vissa banker

Lendo erbjuder jämförelse av lån till företag men även privatpersoner, som företagare kan man begära ett lån på 50 000 till 3 000 000 kronor. Ansökan verifierar man med e-legitimation, exempelvis Mobilt BankID.

Räntan som Lendos samarbetspartners erbjuder är individuellt satt och utgår ifrån den kreditupplysning som man tar fram över ditt företag. Där ingår riskbedömning, betalningsförmåga och även kreditrisk.

Lånet kan man betala av i förtid om man så önskar, i vissa fall mot en extra avgift. Att kunna betala av lånet i förtid är självklart en fördel då du kan bli skuldfri innan löptiden har gått ut och på så sätt spara pengar. Om du löser lånet slipper du nämligen att betala räntekostnaden som resterande löptid hade inneburit.

Lendo använder UC som källa för att ta en kreditupplysning på företaget. De tar ingen kreditupplysning på företagets representanter. Kreditupplysningen använder de som en del av den information som lägger grunden för vilken ränta företagslånet kommer att bli tilldelad. Men även vilket belopp som långivaren kommer att godkänna.

Om du har betalningsanmärkningar kan du ändå få ett lån. Beroende på betalningsanmärkningens karaktär.

Omdömen från verifierade kunder

Omdöme: Utmärkt

Negativa omdömen & klagomål

Lendo har hunnit få 953 omdömen på Trustpilot, av dessa finns det några negativa.

Kommentarer som är värda att nämna bland de negativa:

 • Påstridiga säljare – Flertalet som gett omdöme på Lendo säger att kundservicepersonal, tillika telefonförsäljare kan vara väl påstridig när det gäller att försöka övertala sökande om att ta ett lån. Det får oss att tro att Lendos personal jobbar på provision.
 • Tar flera kreditupplysningar – Omdömesgivaren säger att Lendo tar fler än en kreditupplysning och tycker därför att man bör akta sig för Lendo. På Lendos hemsida finns dock att läsa att vissa långivare använder sig av andra kredituppgiftslämnare än UC. Dessa påverkar dock inte sökandes kreditvärdighet.
 • Säljer telefonnummer – Uppgiftslämnaren tror att Lendo säljer sökandes telefonnummer.

Positiva omdömen & rekommendationer

Lendo har fått betyget ”Utmärkt” hos Trustpilot med sina 4,5 av 5,0 i betyg. Det finns vissa tveksamheter när det gäller Lendos försäljningsmetoder, men om du är intresserad av ett företagslån är Lendo ett bra alternativ.

Bland de 76% av ”Utmärkt-betygen” står följande ut:

 • Snabbt & enkelt – En snabb service som gör precis det man förväntar sig om man är intresserad av ett lån.
 • Bra ränta – Supernöjd kund som tycker att ränta är betydligt bättre än hos andra kreditföretag.
 • Enkelt och genialt – Att det är enkelt att få ett lån är det många nöjda kunder som återkommer till.

Kontaktinformation

Lendo AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm
Telefonnummer: 0771-13 13 10
E-postadress: kundservice@lendo.se
Organisationsnummer: 556515-1627


Öppettider
Måndag – torsdag: 08:00 – 20:00
Fredag: 09:00 – 17:00
Lördag – söndag: 10:00 – 14:00

Kundtjänst via email och telefon.

Slutsats

Hos Lendo jämför du företagslån från upp till 17 olika banker och långivare, en jämförelsetjänst som gör det lättare att ta företagslån genom att få erbjudanden från många olika långivare i stället för att behöva göra en förfrågan hos var och en. Chansen att få extra bra lånevillkor ökar därför hos en lånejämförelsetjänst likt Lendo som erbjuder dig låneerbjudande från många olika banker och långivare.

Räntan bestämmer varje långivare individuellt genom kreditupplysningen som Lendo tar på företaget hos UC. Ditt kreditbetyg får en minimal påverkan då alla långivare tar del av en och samma kreditupplysning. Där ingår riskbedömning, betalningsförmåga och även kreditrisk.

Möjlighet finns att betala av lånet i förväg, ofta utan extra kostnad.

Behandlingstiden av låneansökan ligger på 24 timmar på vardagar, ett lån betalas normalt ut samma bankdag som det skrivs på.

Vanliga frågor

Den som har en ordnad ekonomi och som är beredd att betala för lånet om den som skulden står till, av någon anledning, inte kan betala av lånet kan vara borgensman.

Det är vanligast att någon i styrelsen eller den som äger företaget är borgensman.

Lendo tar bara en kreditupplysning hos UC, den enda kreditupplysningen som påverkar kreditvärdigheten något. Vissa långivare kan dock ta kreditupplysning hos Bisnode eller Creditsafe. Dessa kreditupplysningar påverkar dock inte sökandes kreditvärdighet negativt.