Svea

Utan krav på personlig borgen eller annan form av säkerhet

2.5/5
Senast uppdaterad: 2021-06-04

Recension av: Christoffer Karlsson

Innehåll

10 000 kr

Minsta lånebelopp

1 000 000 kr

Högsta lånebelopp

Information

Lånebelopp
10.000 - 1.000.000 kr
Löptid
3 - 24 mån
Antal långivare
1 st
Utan UC
Ja
Factoring
Ja
Checkkredit
Ja
Krävs personlig borgen?
Nej
Krävs säkerhet?
Nej
Svea Ekonomi Logo

Översikt

Svea Ekonomi AB är med sina dryga 30 år av erfarenhet av att hjälpa företag med att finansiera sina investeringar en av de mest meriterade finansinstituten i Sverige. De har även över tvåtusen anställda runt om i Europa och har som mål att bli den ledande långivaren i Europa. Svea erbjuder ett stort antal lånalternativ där både privatlån, bolån, företagslån, företagskredit, factoring och inkasso ingår. Det är därför extra förvånande att se en hemsida som är så pass informationsfattig som just Sveas hemsida. Vi på har kämpat för att hitta information gällande låneavtal för att på så sätt kunna jämföra med konkurrenter. Vi har dock gått bet på många punkter vilket gör att Svea hamnar i botten i vår jämförelse gällande information på webbplatsen.

Exempelvis så har ”Frågor och svar”-sektion hunnit bli branschstandard. De allra flesta långivarna och låneförmedlarna har en sådan i dag. Det är dock något som Svea helt verkar ha missat.

Ta därför kontakt med kundtjänst inför ett eventuellt företagslån för att få svar på frågor som de inte besvarar på sin hemsida.

Slutsats: Det känns som att Svea riktar sig mot företag som inte blir godkända för lån hos någon annan långivare. Med höga räntor och uppläggningsavgift kan vi enbart rekommendera Svea som en sista utväg.

Fördelar

 • Kostnadsfri ansökan
 • Ej bindande
 • En kreditupplysning via Bisnode gör det möjligt att ta lån utan UC
 • Enkel ansökan där mycket är automatiserat
 • Flexibla lån där företagskredit och företagslån ingår i ett och samma erbjudande

Nackdelar

 • Informationsfattig hemsida gör att potentiella låntagare drar öronen åt
 • Ingen kundsupport på helger
 • Månadsavgift tillkommer utöver ränta

Är Svea seriösa?

Ja, Svea är seriösa, det är tyvärr lätt att bli tveksam till dem när man ser att det finns många negativa omdömen från missnöjda kunder. De har dock många år på marknaden.

Svea erbjuder saklig om än något tunn information gällande personuppgiftsbehandling och cookie-hantering på deras hemsida.

Webbplatsen håller dem säker genom ett DigiCert SHA2-certifikat. SSL-certifikat likt DigiCert håller informationen som skickas mellan din enhet och Sveas webbplats säker och krypterad så att utomstående inte ska kunna komma åt den. En säker hemsida symboliseras oftast av ett hänglås bredvid adressfältet i webbläsaren.

Svea och alla andra långivare och låneförmedlare som vi presenterar på Företagslånet.nu är registrerade hos Finansinspektionen och blir granskade av dem fortlöpande.

Hur mycket kommer lånet kosta?

Att ansöka om företagslån hos Svea är enkelt och dessutom helt gratis. Man binder sig inte till något genom att göra en ansökan.

Nyligen tog även Svea bort uppläggningsavgiften vilket betyder att det enda du betalar för företagslånet är själva räntan. Den bestämmer Svea individuellt genom kreditupplysning hos Bisnode i kombination med den personliga borgen du är beredd att erbjuda.

Hur det fungerar

Om du är intresserad av att ta ett företagslån hos Svea behöver du först ange ditt personnummer och identifiera dig med BankID.

Med hjälp av ditt personnummer kan sedan Svea ta en kreditupplysning hos Bisnode för att direkt kunna presentera ditt erbjudna kreditutrymme, vilket då blir ett erbjudande för checkkredit.

Om du är intresserad av att få offert på företagslån väljer du det i stället för att sedan få besked via e-mail.

Krav för att bli beviljad lån hos Svea

 • Svenskregistrerat bolag.
 • Kreditupplysning via Bisnode.
 • Nystartade företag är välkomna att ansöka.
 • Personlig borgen är att föredra för att bli erbjuden bättre ränta.

Vilken information behövs för att göra en låneansökan hos Svea?

För att få tillgång till företagskredit eller företagslån behöver du ange följande:

 • Personnummer
 • Ë-mailadress
 • Kontonummer

Ansökan verifieras med BankID.

Vilka företag och bolagsformer arbetar Svea med?

Svea erbjuder finansiering till alla svenska företagsformer.

Vilka andra sorters finansieringar erbjuder Svea?

Svea erbjuder företagslån, factoring och checkkredit.

Hur går ansökningsprocessen till?

 1. Börja med att klicka på ”BLI KUND” och ange ditt personnummer.
 2. Efter att du har verifierat med BankID väljer du ditt företagsengagemang. Om du enbart är engagerad i ett bolag väljs det per automatik.
 3. Ange i nästa steg din e-postadress, kontonumret dit du önskar få pengarna insatta och även önskat lånebelopp eller kreditutrymme.
 4. I detta steg får du ett erbjudande. Om du accepterar det signerar du det med BankID. Du kan även välja att här få ett ytterligare erbjudande med lägre ränta om du vill lägga till personlig borgenär.
 5. Få ett ytterligare erbjudande inom en bankdag som du sedan tar ställning till och signerar med Mobilt BankID.

Låntagarens kvalifikationer

Omdöme: Utmärkt

För att kunna ta ett företagslån hos Svea behöver du uppfylla följande:

Affärshistorik:
Ingen företagshistorik krävs
Årsomsättning:
Inget krav på omsättning
Krav på personlig borgen:
Nej
Krav på säkerhet:
Nej

Om du har en helt nystartad firma är du välkommen att göra en ansökan och behöver således inte uppnått någon omsättning.

Varken personlig borgen eller annan form av säkerhet är ett krav, tänk dock på att personlig borgen ger möjlighet till bättre ränta.

Lånevillkor

Omdöme: Godkänt

Svea erbjuder följande lånevillkor:

Lånebelopp:
10.000 - 1.000.000 kr
Löptid:
3 mån - 2 år
Ränta:
0,47 - 1,95% (Individuell ränta)
Avgifter:
195 kr i månadsavgift

Företagslånet kan man välja att ta i form av ett vanligt företagslån eller också som företagskredit. Skillnaden är att på ett vanligt företagslån får du ut hela summan på en gång och betalar ränta på hela summan från dag ett. Företagskredit fungerar mer som ett kreditkort där du blir beviljad ett visst belopp som du sedan får ta ut så stor summa utav som du är i behov av. Du börjar betala för nyttjad kredit så fort du har överfört summan till ditt företagskonto men kan betala tillbaka summan när du känner för det, plus ränta, för att sedan vara kvitt krediten.

Ett företagslån kan ligga på upp till 1 000 000 kronor och ha en löptid på upp till 24 månader. Företagskrediten har ett tak på 1 000 000 kronor som man kan utnyttja så länge som man betalar av på den månatliga räntan som utnyttjad kredit innebär. Uppläggningsavgiften kostar 995 kronor och sedan tillkommer även en månadsavgift som ligger på 195 kronor per månad.

Räntan sätter Svea individuellt efter kreditupplysning blivit tagen på företaget och dess företrädare.

Det finns inget krav för säkerhet eller personlig borgen på lånet. Vid högre lånebelopp är dock personlig borgen ett krav.

Kreditupplysning via Bisnode

Det första steget som man gör när man ansöker om företagslån eller företagskredit hos Svea är att verifiera sig med BankID. Så fort du har identifierat dig går en förfrågan om kreditupplysning iväg till Bisnode vilka därefter återkommer med kreditbesked till Svea omgående. Det är en automatiserad process som gör det möjligt för Svea att få en uppfattning om din kreditvärdighet direkt. För att sedan presentera det lån som är tillgängligt för dig och ditt företag, inom 1 minut.

Kreditupplysningen via Bisnode gör det även möjligt för dig att ta företagslånet utan UC och då inte påverka din kreditvärdighet. Om du är nyfiken på vilken information Bisnode tar på dig och företaget kan du läsa om det här.

Omdömen från verifierade kunder

Omdöme: Godkänt

Negativa omdömen & klagomål

Det är tråkigt att konstatera att Svea fått flertalet negativa omdömen, dock är det enbart för lån till privatpersoner dessa omdömen gäller. Vi väljer därför att inte ta upp dem mer ingående här.

Vi intresse finns dock dessa omdömen att hitta hos Reco.

Positiva omdömen & rekommendationer

Det är ett tråkigt att kunna konstatera men Svea har i dagsläget inte fått några positiva omdömen, vad vi har kunnat hitta.

Kontaktinformation

Svea Ekonomi AB
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna
Telefonnummer: 08-735 29 89
E-postadress: info@svea.com
Organisationsnummer: 556489-2924


Öppettider
Måndag – fredag: 09:00 – 16:00

Kundtjänst via email och telefon.

Slutsats

Hos Svea kan du ansöka om företagslån på upp till 500 000 kronor eller företagskredit på upp till 1 000 000 kronor. Helt kostnadsfritt utan någon bindning. Företagslånet har en löptid på upp till 2 år medan företagskrediten inte har någon löptid utan kan utnyttjas så länge den månatliga räntan blir betald.

Företagskrediten använder man så mycket av den beviljade krediten som man som låntagare önskar. Och betalar enbart ränta för den kredit som har tagits ut.

Uppläggningsavgift om 995 kronor och månadsavgift om 195 kronor tillkommer.

Det finns ingen uppsägningstid på företagskrediten, den kan man säga upp när som utan extra avgift.

Räntan bestämmer Svea genom kreditupplysning som de tar i samarbete med Bisnode vilket inte påverkar kreditvärdigheten.

Varken säkerhet eller personlig borgen är krav vid lägre lånebelopp.

Med en bättre, mer informativ hemsida kommer Svea att klättra på rankinglistan framöver.