Företagslån kontra privatlån: Hur de skiljer sig åt

  • Inläggsförfattare:
Illustration för lån
Stor guide till vilken form av lån du bör välja.

Alla lån är mer eller mindre lika eller hur? I princip, ja, men det stämmer inte riktigt… När det gäller låneprocessen skiljer de sig åt vilket gör att du kan komma inför en situation där du måste välja mellan företags- och privatlån.

Ämnen som vi tar upp i denna artikel:

Innan du ansöker är det en god idé att ta reda på skillnaderna mellan dessa två finansieringsalternativen. I den här artikeln kommer vi gå igenom hur dessa två typer av lån skiljer sig från varandra. Så att du kan ansöka om det lån som är rätt för dig, i din situation.

Privatlån kontra företagslån, hur skiljer de sig åt?

1. Lånesumman

En av de största skillnaderna man brukar märka först när man jämför privatlån med företagslån är hur stort lånebelopp man kan ansöka om. I allmänhet brukar privatlån erbjudas till mindre lånebelopp och även vara vad vi kallar för ”osäkra”. Att de är osäkra innebär att du inte behöver lämna några personliga tillgångar som säkerhet för lånet. Det är positivt eftersom du inte behöver överlämna din säkerhet om du inte skulle kunna betala av för lånet.

I jämförelse erbjuds ofta ett företagslån till högre lånebelopp, samtidigt behöver du lämna någon form av säkerhet. Säkerheten kan vara i form av personliga- eller företagets tillgångar, alternativt en lånegaranti. Således kan långivaren ta säkerheten ifrån dig om du inte skulle kunna betala av för lånet.

I vissa fall kan detta innebära ett hinder för nystartade företag som ofta inte har någon form av säkerhet till sitt förfogande. Det finns dock flertalet långivare som är beredda att erbjuda företagslån utan säkerhet till ny företag. Dock brukar personlig borgen alltid vara ett krav vid högre lånebelopp. Om du äger ett mer väletablerat företag är säkerheten vanligtvis inte ett problem då det ofta finns någon form av säkerhet i själva företaget.

Om du är en småföretagare och har behov av en viss summa pengar för att kunna driva vidare din verksamhet är det i många fall bättre och mer fördelaktigt att ansöka om ett företagslån i stället för ett privatlån. Det säkerställer att du får den summa pengar du behöver samtidigt som räntan blir rätt om du kan ställa någon form av säkerhet.

2. Användningsområdet för lånet

När du ansöker om ett privatlån vill de flesta långivarna se bevis på att du har en aktiv inkomst så att du kan betala av lånet. De brukar även ta en sedvanlig kreditupplysning för att se så att din finansiella historik ser okej ut. Hur du tänker använda pengarna brukar kreditgivaren inte bryr sig om, vilket gör det till ett mer flexibelt lånealternativ.

I jämförelse brukar en långivare till ett företagslån vilja se vad du tänker använda pengarna till, pengarna måste gå till något inom företaget. Om du vill expandera företaget eller köpa in ny utrustning brukar inte det vara något problem. Om du i stället avser använda pengarna för att betala av ett annat lån eller göra en obskyr investering brukar de dock kräva mer information innan lånet godkänns. I dessa fall brukar de även vilja inspektera bokföringen lite närmre.

Samtidigt inser många långivare att företagaren behöver finansiering för att överleva. Därför är det många banker som vill samtala med dig som lånsökare för att komma fram till ett lånebelopp och avbetalningstid som passar båda parter.

3. Obligatoriska dokument

Innan du ansöker om finansiering är det viktigt att förstå att privat- och företagslån kräver olika dokument till ansökningen. Som vi nämnde ovanför, gällande privatlån, kräver långivarna vanligtvis någon form av bevis på att lånet kan betalas tillbaka.

När det gäller ett företagslån är det dock inte ovanligt att långivaren kräver lite fler dokument, så som exempelvis:

  • Din affärsplan
  • Balansrapport
  • Resultatrapport
  • Skattedeklaration
  • Kreditupplysning

Vissa långivare vill även veta inom vilken bransch ditt företag verkar. Detta hjälper dem att avgöra om ditt företag kommer förbli lukrativt och även bedöma hur stor risk lånet till dig och ditt företag innebär.

4. Handläggningstiden

Den sista delen av en låneansökan som du bör ha i åtanke är hur lång tid det tar för långivaren att behandla din ansökan för att sedan återkomma med lånebelopp och lånevillkor.

Handläggningstiden för ett privatlån kan gå väldigt snabbt, flertalet internetlångivare återkommer med beslut omgående efter du har ansökt. Många av dessa långivare erbjuder dock hög ränta och dåliga villkor, var därför försiktigt när du överväger ett sådant alternativ. Läs igenom avtalet noggrant.

Eftersom en företagslångivare vanligtvis begär flertalet dokument tar det ofta också längre tid att ansöka och få ett företagslån godkänt jämfört med ett privatlån då alla dokument måste gås igenom ordentligt. Då företagslånet oftast rör större summor pengar innebär det ytterligare en anledning att vara noggrann med granskningen inför ett beviljat lån. I vissa situationer kan långivaren behöva ta kontakt med sökande för att få mer uppgifter. Som sökande kan man ta tillfället i akt och få hjälp med ekonomisk rådgivning som kan vara värdefull inför stundande lån.

Många långivare är snabba med att betala ut lånet när ansökan väl blivit godkänd. Då tar det oftast inte längre tid än 24 timmar från det att lånet betalats ut tills det att pengarna finns på ditt företagskonto.

Andra möjligheter till finansiering

  • Checkkredit: Med checkkredit blir du godkänd för en viss summa pengar som du sedan tar ut i mån av behov, kan liknas vid ett kreditkort. Ränta betalar du enbart på den summan du tar ut från checkkontot.
  • Kreditkort: Det går även att skaffa ett kreditkort till företaget, tyvärr är det vanligtvis en av de sämre alternativen då räntan vanligtvis är hög. Undvik därför detta alternativ i så hög utsträckning som möjligt.
  • Factoring: Eller fakturabelåning som det också kallas är ett sätt att finansiera sitt företag löpande. Enkelt förklarat säljer du dina fakturor till tredje par och får då tillgång till finansieringen som vanligtvis tar 1 månad att få på sedvanligt vis.

Slutsats: Överväg dina finansiella behov

Om du går i tankar om att ansöka om ett privat- eller företagslån bör du först se över ditt företags ekonomiska behov, inom vilken tidsram du behöver den ekonomiska ”boosten” och andra krav. Det finns många olika finansiella lösningar på lånemarknaden. Tänk på att välja det som passar bäst för dig!