Företagslån utan säkerhet

Det blir allt vanligare att man som företagare blir erbjuden att ta ett lån utan säkerhet. En ökande mängd aktörer på marknaden innebär bättre villkor för dig som önskar ta ett företagslån utan säkerhet. Detta erbjuder man till befintliga men även potentiella kunder. Den ökade konkurrensen har inneburit bättre erbjudanden med förmånliga räntor och handläggning som är professionell.

Det finns många aspekter att ta hänsyn till när man önskar ta ett företagslån utan säkerhet. Vi på Företagslånet.nu tar upp en del av dessa aspekter på den här sida.

Lånebelopp:

50.000 - 3.000.000 kr

Återbetalningstid:

6 - 60 mån

Lånebelopp:

10.000 - 4.000.000 kr

Återbetalningstid:

1 - 60 mån

Lånebelopp:

20.000 - 7.000.000 kr

Återbetalningstid:

1 - 60 mån

Företagslån utan säkerhet

Säkerhet är viktigt för många långivare

Att starta ett företag brukar ofta kräva mycket tid och pengar. Tiden kan vara nog så svår att få ihop om man har en klar bild över vad man vill få uträttat utan att hinna med allt. Om då även ekonomin sätter käppar i hjulet kan det skapa frustration och kännas hämmande.
Om man gör en ansökan på en traditionell bank kräver de nästan alltid någon form av säkerhet, en säkerhet som man kanske inte har vid uppstarten av sitt företag. Konkurrensen mellan långivare på nätet har gjort att man har sänkt kraven på säkerhet.

Säkerhet - En av svårigheterna som ny företagare

Som en företagare som precis har startat sitt företag är det oftast svårt att kunna presentera någon form av säkerhet. Säkerhet är vanligtvis något som man bygger upp över tid inom företaget. Detta genom varulager, inventarier och eventuell fastighet som tillhör företaget. Det kan sedan användas som en form av säkerhet vid ett banklån. Men som sagt, som ny företagare har man oftast inte tillgång till detta.

Som en nyföretagare får man således visa tillförlit till sin affärsplan, affärsidé och allmänna visioner för sitt företag framöver. Som man sedan använder för att övertyga banken om att ens företags existens är berättigat och att företaget kommer gå med vinst framöver. Detta är ett exempel på företagslån utan säkerhet.

Personlig borgen – Mer regel än undantag

När det kommer till företagslån utan säkerhet, i synnerhet till aktiebolag eller handelsbolag, brukar det oftast finnas ett krav på personlig borgen. Det är vanligtvis de som äger företaget som väljer att gå i borgen för lånet. Som borgenär är det viktigt att ha en ekonomi som är i ordning. Betalningsanmärkningar eller skulder som inte har blivit betalda är negativt om man önskar gå i borgen för ett lån. Men även här finns det alternativ, alternativ som innebär att man kan ta ett företagslån med betalningsanmärkning. Kraven och villkoren ifrån bankens sida ser dock annorlunda ut i dessa fall.

Vad är unikt för ett lån utan säkerhet?

 • Mindre summor jämfört med lån där säkerhet finns.
 • Högre ränta.
 • Kortare löptid.
 • Snabbare process från ansökan till utbetalning.

Innebörden av lån utan säkerhet för företag

Som ägare av en enskild firma räknas firman och man som privatperson som en och samma. Den privata ekonomin är alltså densamma som firmans ekonomi. Om man inte kan erbjuda långivaren säkerhet i form av ekonomiska eller materiella ting så finns det även andra saker som de kan undersöka som ger dem en annan form av trygghet:

Vad ska man använda pengarna till?

Vissa långivare bryr sig inte om vad man ska göra med pengarna som man önskar att låna. Om det står och väger mellan godkännande och avslag så kan det dock vara viktigt att kunna motivera sitt lån med vad man ska använda pengarna till. Ha ett klart, specificerat dokument över vad du ska använda pengarna till.

Hur ser företagets historia ut?

Om det är så att ert företag har funnits i många år och har en god historia vad ekonomin beträffar så är det ofta tillräckligt för att en långivare ska bevilja ett företagslån utan säkerhet.

Hur ser ägarens privata ekonomi ut?

Om du som ägare har en städad ekonomi och har så haft historiskt sett så ger det en trygghet för eventuella långivare. Skulle det dock finnas ekonomiska misstag kan det genast bli svårare att få igenom ett banklån utan säkerhet.

Hur går det till att ta ett företagslån utan säkerhet?

Om de enkla delarna som vi presenterat ovan är något som du som företagare uppfyller kommer det vara enkelt för dig att få ett företagslån utan säkerhet. Säkerheten blir företagets historik, företagarens privata ekonomi och användningsområdet.

Så här går det i många fall till:

 1. Bestäm summan på lånet utan säkerhet.
 2. Jämför olika långivare som finns på nätet. Använd med fördel en låneförmedlare för att med en och samma tjänst jämföra flera långivare.
 3. Fyll i ansökan på nätet. Du fyller i önskat lånebelopp, din e-mejladress, ditt mobilnummer, och företagets organisationsnummer. Dessa uppgifter brukar vara nog för att långivaren ska kunna ta ett beslut och ge ett lånebesked.
 4. Långivaren ger lånebesked, det brukar inte ta mer än 1 timme ifrån det att du har skickat in ansökan.
 5. Med hjälp av Mobilt BankID godkänner du lånet och får pengarna direkt till ditt bankkonto.

Lån utan säkerhet till – Handelsbolag, Aktiebolag eller Enskild firma

Villkoren för att låna pengar till företag utan säkerhet skiljer sig något mellan olika bolagsformer. Till exempel, som vi har nämnt tidigare, så är den enskilda firman detsamma som privatpersonen som äger firman. Ekonomin är gemensam.

Handelsbolag – Det är firmatecknaren i handelsbolaget som tecknar lånet. Det är handelsbolaget som betalar räntorna och amorteringen. Handelsbolagets, med sin nuvarande ekonomi och historia, blir i sig en säkerhet, kravet är överlag dock så att det ska finnas en eller flera borgenärer för lån till handelsbolag.

Aktiebolag – Företagslån utan säkerhet till aktiebolag fungerar normalt sett likadant som till ett handelsbolag. Se ovan.

Enskild firma – Då ägaren till firmans privata ekonomi är densamma som firmans är det ägarens privata ekonomi som blir säkerheten för långivaren. Det är ägaren som betalar amorteringar och räntor.

Låna utan säkerhet

Kan man söka lån på annat håll?

Vid tillfällen som dessa, när man står utan säkerhet, kan det vara lockande att söka finansiering på annat håll. Det finns andra privata finansiärer som lockar med snabba och smidiga lån där det inte finns något krav för säkerhet.

Det är dock viktigt att vid sådana här tillfällen vara säker på att ens affärsplan håller så att man snabbt kan återbetala ett eventuellt lån ifrån annan finansiär.

Banker kräver säkerhet både för sin egen men även för din skull som låntagare. En anledning till att du ska kunna återbetala ditt lån och inte hamna i höga skulder, vilket annars kan vara risken med andra finansiärer som ibland har väldigt dåliga lånevillkor.

Hur kan man undvika dolda avgifter?

Ett företagslån är ett viktigt beslut som man inte bör ta lättvindigt. Ställ dig därför några frågor, vare sig du är privatperson eller företagare; Kan jag ordna finansiering på annat sätt eller är ett lån den enda utvägen? Behöver jag verkligen lånet eller klara sig verksamheten utan det?
Det är i följande fråga som de dolda avgifterna kommer in i bilden. Om långivaren inte begär säkerhet, hur går deras verksamhet runt om inte de får pengar för lån?

Att låna ut pengar utan säkerhet ser långivarna överlag som riskfullt, det händer att företag går omkull i ett tidigt stadium men framförallt så kan det ta längre tid än företagaren själv har räknat med att få igång lönsamheten i företaget. Detta innebär att det kan ta längre tid för långivaren att få tillbaka sina pengar som man har lånat ut.
Vissa långivare som erbjuder lån utan säkerhet har löst detta genom att ta ut avgifter, eftersom man oftast gömmer dessa avgifter i det finstilta kan man även kalla dem för dolda avgifter. Exempel på dolda avgifter är förseningsavgifter, serviceavgifter och handläggningsavgifter.
Undvik dolda avgifter genom att läsa igenom hela avtalet noggrant, även det finstilta. Rådfråga gärna en juridisk person eller din revisor.

Finns det oseriösa aktörer på marknaden?

Tyvärr är det så att den ökade konkurrensen under senare år även har öppnat upp för oseriösa långivare på marknaden. En lånemarknad som bara bestod av ett fåtal långivare har bokstavligt talat exploderat på kort tid vilket också har banat väg för långivare med ont uppsåt. Låntagare kan bli lurad av dessa långivare genom dolda avgifter eller att på annat sätt inte upplysa låntagare om vad lånet verkligen innebär.

Undvik att bli lurad genom att kontrollera långivaren noggrant innan du tar ett lån, se vad andra, verifierade låntagare har tyckt hos till exempel Trustpilot. Vi på Företagslånet.nu länkar i allra högsta utsträckning till omdömen och recensioner ifrån andra verifierade låntagare. Överlag är det så att de långivare och låneförmedlare som vi rankar högst på våra listor är de som har bland de högsta omdömena ifrån verifierade låntagare.

Kan företagskredit vara ett alternativ till lån?

Under de senaste åren har det dykt upp något som man kallar för företagskredit. Med företagskredit slipper man amorteringar och det går minst lika snabbt som ett företagslån och har samma övriga fördelar som ett företagslån. Man erbjuder ofta kontokredit på upp till en miljon.

Fördelar med företagskredit

 • Passar bra för dig som inte kan sälja eller belåna dina fakturor via factoring.
 • Företagskredit kan du använda som en buffert när du behöver snabba pengar som du vet att du kan betala tillbaka snarast.
 • Kan vara ett komplement till factoring.
 • Amorteringsfritt – Du slipper avbetalning och väljer själv när du vill betala av krediten som du tagit.

Företagskredit kan man jämföra med kreditkort som en privatperson tar, skillnaden är att bolaget som erbjuder företagskredit kontrollerar firmans kreditvärdighet i stället för privatpersonens som i fallet med ett privat kreditkort.

Vilka blir kostnaderna med företagskredit?

Det som kostar när du begär företagskredit är:

 • Uppläggningsavgiften
 • Månadsavgiften
 • Månadsräntan

Företagskredit kan vara att föredra framför ett företagslån om du håller kreditnivån på lägre nivåer och säkerställer att du kan betala tillbaka krediten inom ett kort tidsspann. Hur hög månadsräntan blir beror på hur kreditvärdigt man anser att ditt företag är, personlig borgen kan även hjälpa till att sänka räntan på företagskredit. Man bör använda personlig borgen med aktsamhet, eftersom det alltid innebär en extra risk.

Snabbare och enklare än företagslån

Bolagen som erbjuder företagskredit vill att det ska gå snabbt och vara enkelt att låna pengar, smidigheten och flexibiliteten är andra argument för att välja företagskredit framför företagslån. Hos de flesta bolagen kan du ansöka direkt om företagskredit på deras hemsida med Mobilt BankID.

Företagskredit – Nystartat företag utan säkerhet

När du som företagare ansöker om företagskredit tar inte finansbolaget hänsyn till hur länge ditt företag har varit verksamt. Ett företagslån kan vara svårt att få godkänt om företaget är nystartat vilket ger företagskredit ytterligare än fördel jämfört med ett företagslån. Exempel på bolag som erbjuder företagskredit är Mynt, läs mer om Mynt och deras villkor i vår recension, en annan långivare som erbjuder företagskredit är Qapitala, läs mer om Qapitala och deras villkor vår recension över dem.