Den ultimata guiden till brygglån för småföretagare

  • Inläggsförfattare:
Brygga symbolisera brygglån
Få information inför ett brygglån

Eftersom brygglån är utformade för att täcka luckor som kan uppkomma i finansieringen kan de hjälpa till att lindra problem med timingen. Detta gör brygglån värdefulla eftersom tidpunkten är avgörande när det gäller företagsfinansiering.

Ämnen som vi behandlar i denna artikel:

Låt oss exempelvis säga att du har inrättat långsiktig finansiering för ditt företags expansionsprojekt. Denna långsiktiga finansiering börjar först i början av nästa år. Under tiden måste du ordna finansiering på annat sätt.

Om du skulle välja att ansöka om ett brygglån skulle du ta ett kortfristigt lån som förfaller när din långfristiga finansiering börjas. På det sättet skulle du ha tillgång till pengar för att starta ditt projekt medan du väntar på din permanenta finansiering. Sedan betalar du av ditt brygglån med intäkterna från din permanenta finansiering.

Naturligtvis är detta bara ett exempel på ett scenario. Brygglån kommer med alla olika typer av villkor och andra saker som är värda att överväga.

I den här artikeln kommer vi att granska allt du behöver veta om brygglån för att avgöra om de kan passa ditt företag.

Vad är ett brygglån:

Ett brygglån eller ett “svänglån” är ett kortfristigt lån som är strukturerat att tillhandahålla finansiering tills låntagaren får permanent finansiering. Brygglån är vanligtvis kortfristiga och förfaller inom 12 månader eller kortare. I vissa fall kan dessa lån dock ha en löptid på upp till tre år.

Villkor för brygglån, återbetalning och ansökningsprocesser

Lånevillkoren för ett brygglån och dess ansökningsprocess varierar mycket beroende på vilken typ av låntagare och långivare som lånet berör.

Låt oss till exempel säga att du är en fastighetsutvecklare som vill köpa tomt och bygga bostäder för att senare sälja. Du planerar att få ett bygglån, men under tiden behöver du finansiering för att täcka inköpspriset för marken. I ett sådant fall kan denna typ av lån komma väl till pass, för att överbrygga klyftan.

I det här fallet måste du arbeta med en långivare som tillhandahåller brygglån för mark.

Det finns också långivare som tillhandahåller brygglån för nystartade företag som behöver kontanter innan nästa finansieringsrunda. I båda scenarierna kommer de enskilda långivarna att ha specifika tillämpningskrav och villkor för sina brygglån.

Generellt sett har dessa lån dock relativt höga räntor, korta löptider och stränga krav på säkerhet. Ansökningsprocessen ser vanligtvis ut som den för ett företagslån eller ett personligt lån. Under ansökningsprocessen förväntas du tillhandahålla följande:

  • Bevis på handpenning
  • Kreditvärdighet
  • Ekonomisk kapacitet
  • Säkerhet
  • Tidigare affärserfarenhet

Slutligen varierar det hur du betalar tillbaka ett brygglån beroende på vad du använder lånebeloppet till. I de flesta fall är ett brygglån strukturerade så att du betalar större delen av beloppet i slutet av löptiden. Men om du använder den här typen av lån för fastighetsaffärer strukturerar långivarna det så att du kan betala med intäkterna från din fastighetstransaktion.

Brygglån för investering i fastighet
Skaffa brygglån inför fastighetsinvestering

Idealt scenario, när fungerar brygglån bäst?

Brygglån är en potentiellt bra lösning när du behöver kortfristiga medel för att starta ett projekt innan du säkerställer permanent finansiering. Det finns dock två specifika scenarier som brygglån oftast passar extra bra för:

1. Fastighetsköp

Brygglån är särskilt vanligt inom fastigheter. Som vi nämnde tidigare är brygglån ofta användbara för utvecklare och husbyggare. Det finns dock andra potentiella scenarier inom fastigheter som passar bra för att överbrygga finansieringssvårigheter.

Faktum är att när du köper en fastighet samtidigt som du säljer en annan kan ett brygglån hjälpa dig att ha råd med så kallade stängningskostnader. Husägare använder ofta brygglån när de vill köpa ett nytt hem innan deras nuvarande bostad blivit såld.

2. Startups – Finansiering mellan milstolpar

För startups som använder riskkapital kan brygglån vara ett kraftfullt verktyg. Brygglån gör det möjligt för startups i alla faser att få tillgång till kapital mellan olika milstolpar som de har satt upp.

Tänk dig till exempel att din startup samlar ihop 10 000 000 i en finansieringsrunda. Antag också att din nästa finansieringsrunda är beroende av att ditt företag visar vinst. Så småningom inser du att detta är ett problem eftersom du behöver mer pengar för att bli lönsam.

I det här scenariot kan ett brygglån ge dig de kortfristiga medel du behöver för att nå lönsamhet. Sedan kan du helt enkelt avyttra brygglånet när du har säkrat din nästa finansieringsrunda.

Förbehållet för nystartade företag är att dessa lån i vissa fall kan vara en röd flagg för andra investerare. I vissa fall kan brygglån också ha formen av konvertibel skuld. Detta innebär att långivaren får betalt i lager motsvarande de pengarna som låntagaren är skyldig.

Slutsats: Är ett brygglån rätt för dig?

Tyvärr finns det ingen formel som berättar om ett brygglån är rätt finansieringsalternativ för just dig. Även om siffrorna ser bra ut är brygglån inte rätt lånealternativ för alla. Det är vanligtvis dyrt och eftersom det är ett kortfristigt finansieringsalternativ har du inte mycket felmarginal.

Trycket som ett brygglån som förfaller inom kort innebär kan leda till att vissa företag blir alltför försiktiga. Ändå kan dessa företagslån vara mycket användbara för att lösa tillfälliga problem med kassaflödet. Så om du kan betala av ditt lån genom ny finansiering eller en större försäljning är det ett alternativ som är värt att överväga.

Om du är intresserad av att se vilka alternativ till företagslån som finns tillgängligt för ditt företag, klicka på länken nedan för att jämföra långivare och låneförmedlare: