Jämför företagslån mars 2024

Med Låneguiden kan du jämföra långivare och låneförmedlare genom att ange önskat lånebelopp och önskad löptid för att se vilka som erbjuder företagslån på dina villkor. Om det finns fler önskemål på vad din blivande långivare ska kunna erbjuda dig kan du även bocka i rutorna för att filtrera ytterligare.

Klicka på respektive långivare för att läsa vår recension om bolaget med dess för- och nackdelar.

Låneguiden

Belopp:
Löptid:
  • Filter:
  • Låneförmedlare
  • Tidig återbetalning
  • Lån med betalningsanmärkning
  • Utan säkerhet
  • Utan personlig borgen
  • Nystartat företag
  • Utan UC
  • Företagskredit
Visa mer resultat

Jämför företagslån

Många företag som funderar på finansiering vill jämföra företagslån för att se vad som är tillgängligt för dem. Det finns många sätt att göra detta på, som vi kommer att gå igenom på denna sida, men det finns också många andra sorters av lån att överväga som kan passa bättre för ditt företag.

Om kassaflödet eller rörelsekapitalet är den huvudsakligen anledningen till att du behöver finansiering kan det också vara värt att överväga olika former av rörelsekapitalfinansiering. Som exempelvis factoring eller företagskredit.

Total kostnad på företagsfinansiering

Ett av de mest uppenbara sätten att jämföra företagslån på är genom att titta på räntorna. Tänk dock på att räntorna bara är en del av ekvationen.

Det är viktigt att inse att räntesatsen, beloppet, löptiden och andra sekundära faktorer som uppläggningsavgifter och avgifter för tidig återbetalning blir den totala finansieringskostnaden.

Det kanske låter kontraintuitivt, men ibland är det vettigt att välja en högre ränta på grund av alla andra faktorer.

Säkerhet

Detta är den andra huvudsakliga frågan för företag som vill jämföra lån. Nästan alla typer av företagsfinansiering, med ränta och avgifter, bygger på något, oavsett om du erbjuder någon form av säkerhet eller ej. Du måste alltså se till att matcha dina behov med en lämplig typ av finansiering.

Till exempel är det nästan omöjligt att få ett stort lån utan säkerhet för en verksamhet med låg omsättning eller ett företag som precis har startat, utan några värdefulla tillgångar som säkerhet eller personlig borgen. Alla långivare är inte villiga att erbjuda finansiering till dessa företagare.

Å andra sidan, om ditt företag utfärdar stora fakturor till andra företag, är factoring eller en annan typ av fakturafinansiering det logiska sättet att få tillgång till finansiering. Då är kanske ett sedvanligt företagslån med löptid inte det bästa alternativet.

Löptid

Många av de långivare vi samarbetar med erbjuder olika finansieringstjänster beroende på lånets löptid. En allmän tumregel när du jämför lån är: Ju längre löptid och högre lånebelopp, desto mer ränta betalar du och desto svårare blir det att erbjuda säkerhet för. Av den anledningen är det vettigt att tänka på de bästa och värsta scenarierna för vad du ska göra med pengarna och bestämma den bästa handlingsplanen.

Kanske är det som är rätt för ditt företag att välja ett litet lån med kort löptid för att se hur det går och att ansöka om ett andra företagslån vid ett senare tillfälle. Snarare än att begära ett större belopp och ta större risk.

Det lönar sig också att titta på de olika lånenivåerna som långivare har, om du till exempel är ute efter ett lån på 200 000 kronor och långivarens gräns mellan en billigare och dyrare räntesats är 150 000 kronor, bör du kanske överväga om de extra 50 000 kronorna är värt det.

Snabb utbetalning

Många långivare kan tillhandahålla finansiella medel inom ett par dagar om de har rätt information och ditt företag kvalificerar sig för ett företagslån, medan mer komplexa erbjudanden, oftast från konventionella storbanker, kan ta en vecka till två veckor att ordna.

Flexibilitet

Vissa långivare tar ut en avgift om man önskar betala tillbaka sitt lån i förtid, vilket innebär att om det går bra för ditt företag och du kan betala av lånet tidigare än överenskommet är det inte säkert att det är i ditt ekonomiska intresse att göra det. Det finns många andra små skillnader mellan olika lån som dessa, inklusive fasta eller rörliga räntor, som kommer att göra skillnad för ditt företags framtid om dina prognoser inte är så tydliga och verkar stämma med verkligheten.
Fler och fler långivare erbjuder även företagskredit, vilket innebär att du får tillgång till ett maximalt lånebelopp som du kan använda efter behov. Detta kan vara en stor fördel för säsongsbetonade företag, eftersom du bara betalar för det belopp du behöver låna istället för att ta ut hela summan på en gång.