Lendo ger nya råd för företagare med enskild firma

  • Inläggsförfattare:
Ansökan om privat- och företagslån
Att ansöka om privat- och företagslån innebär större möjlighet att få lånet beviljat.

Enligt undersökningar som Lendo genomfört är det inte ovanligt att en person med enskild firma enbart ansöker om företagslån när de även har möjlighet att ansöka om privatlån.

Som de flesta enskilda näringsidkare säkert redan vet, och som vi går igenom under företagslån för enskild firma, är i praktiken en enskild firma och en privatperson samma sak. Man har således möjlighet att ansöka om både företagslån och lån för privatperson. Detta för att öka möjligheten till godkänt lån, enligt Amir Omed på Lendo.

Det kan vara fördelaktigt för en person med enskild firma att ansöka om både privat- och företagslån för att öka möjligheten till finansiering.

Amir Omed, Affärsområdeschef för Företag på Lendo

Varför kan det vara svårt att få ett lån godkänt med endast en ansökan?

Det kan vara svårt att förstå varför en ansökan om företagslån till enskild firma inte skulle räcka. Vi går därför igenom svårigheterna som varje enskild ansökan kan innebära och varför en kombination av dessa kan vara att föredra.

Svårigheter för en företagare med enskild firma att ansöka om företagslån

  • Bolagsinformationen i en enskild näringsverksamhet är betydligt mer begränsad jämfört med exempelvis ett aktiebolag. Vilket kan göra det svårare för en långivare att uppskatta återbetalningsförmågan.

Svårigheter för en privatperson med enskild firma att ansöka om privatlån

  • Flertalet långivare har svårigheter att bedöma återbetalningsförmågan hos en person med enskild näringsverksamhet. Anledningen är att inkomsten kan anses osäker jämfört med en fast anställning.

Enligt Amir ökar chansen till lån markant med dubbla ansökningar samtidigt som villkoren har större möjlighet att bli bättre.

Coronapandemin har ändrat förutsättningarna för tillgången till olika typer av lån. Från mars i år till oktober har beviljade privatlån gått ned med ca. 20%. Företagslån å andra sidan har numera återgått till normala nivåer sedan det nått botten i april. Med denna information vill Lendo visa på vikten av att ansöka om både privat- och företagslån för att ge sig själv så stor chans till lån som möjligt.

Läs artikeln i sin helhet.